FOTO: Sto let škole va Leprince @ Veprinac

Liburnija.net: Maria Rumac Moreti @ Veprinac

Među posjetiteljima bila je i Maria Rumac Moreti, koja je 1925. godine pohađala ondašnji azillo tj. vrtić, a kao školanka pronašla se na jednoj od izloženih fotografija. Kako je proteklo obilježavanje pogledajte u velikoj fotogaleriji koju donosimo u nastavku teksta.

Veprinac – Prigodnom svečanošću koja je privukla veliki broj znatiželjnika, prvenstveno bivših učenika, polaznika, uzvanika i djece, svečano je obilježeno 100 godina škole u Veprincu. Veliki i važan jubilej obilježen je otvorenjem velike izložbe fotografija te raznih dokumenata, nacrta škole, zapisnika sa školskih sjednica koji svjedoče o bogatoj povijesti škole, ali i političkim vremenima koja su obilježila naš kraj.

Tako se na prigodnom predavanju, koje je održao dr. sc. Roberto Žigulić, moglo saznati da se zbog velikog broja djece i nemogućnosti da se nastava ‘Pučke učione Veprinac’ i dalje odvija u općinskoj zgradi ‘komunšćici’, 1910. godine donosi odluka o izgradnji nove školske zgrade, na cesti koja iz Starog grada vodi prema Tumpićima. Primopredaja nove školske zgrade školskom upravitelju Josipu Blažiću, upriličena je 16. rujna 1912. godine, dok je za vrijeme talijanske vlasti, 1922. godine, škola promijenila ime u ‘Principessa Jolanda’. Od godine 1992. škola nosi naziv OŠ Rikada Katalinića Jeretova Opatija, dok se prije posljednje promjene imena zvala Ljubomir Mrakovčić.

Među posjetiteljima bila je i Maria Rumac Moreti, koja je 1925. godine pohađala ondašnji azillo tj. vrtić, a kao školarka pronašla se na jednoj od izloženih fotografija. Izložbu su priredili članovi Kulturnog društva Leprinac uz pomoć učiteljica Ines Jurac, Sanje Alaneže, Ljiljane Božičević i Sandre Mohović, a veliki doprinos izložbi dali su učenici koji su prikupljali materijal.

Osim Kulturnog društva Leprinac, u organizaciji ove proslave sudjelovali su učenici OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija – Područna škola Veprinac i Dječji vrtić Veprinac, dok su program svojim nastupom uveličali članovi Mješovitog pjevačkog zbora Maestral i klapa Mirakul.

Kako je proteklo obilježavanje ovog velikog jubileja pogledajte u velikoj fotogaleriji koju donosimo u nastavku teksta.

[nggallery id=495]

Serena Calderara / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net