FOTO: Striptiz Battifiace zasjenio pusne delicije @ Matulji


U organizaciji Turističke zajednice Općine Matulji održan je 9. Festival pusne hrani u Hangaru, na kojoj su svoje specijalitete prezentirali Udruga ”Frlanija pakal – Babulini”, Udruga ”Črni maček Ludbreški”, konoba ”Kali” te Stancija Kovačiči.
Matulji – Pusne delicije ponovo su pronašle svoje mjesto na stolovima matuljskog Hangara, ali i brojnu publiku koja je u velikom broju stigla isprobati kakve su im specijalitete pripremili frlanski, ludbreški, rukavački i medvejski kuhari.
Domaćini, Udruga ”Frlanija pakal – Babulini” pred ”gladna usta” iznijeli su bogatu ”trpezu” – od palente i slane ribi, sira, pancete, prezgušta, maneštre od korabi, zvončarskog gulaša, do presnaca, koha, ulenjaka i neobičnih pohanih jaja.
– Jaja se skuhaju na tvrdo, očiste i stave na pol. Izvadi se žutanjak, koji se izmrvi i pomiješa sa sitno narezanom šunkom, naribanim sirom i majonezom, a s tom smjesom napune se rupe u bjelanjcima. Jaja se ”vežu” čačkalicom i ”prođu” kroz brašno, mrvice i smjesu ”mućkanih” jaja i peku u dubokom ulju dok se ne zažute, otkrila je Vazmenka Sinčić.
Konoba Kali iz Medveje predstavila je svoj poznati asortiman proizvoda od maruna i smokvenjaka, a iz kuhinje restorana Stancija Kovačići iz Rukavca stigla su tradicionalna matuljska pusna jela osmišljena na novi način, među kojima su se istaknuli grašnjaki punjeni telećim raguom.
Za lokalnom ponudom nisu zaostajali niti gosti, Udruga Črni maček ludbreški iz Ludbrega.
– Imamo tradicionalna jela koja se kod nas rade u ovo vrijeme, i to od sira, mesa i povrća. Poseban specijalitet je tartar od graha i jeger po kojem je Podravina poznata, a koji se može jesti sirov ili kao dodatak nekom drugom jelu, ali je ipak najbolji kad ga se nabode na ražnjić, stavi na žar i ”zalije” s dva decilitra dobrog crnog vina, kazala je Marija Žnidarić iz ludbreške grupe.
Za zabavu bio je zadužen voditelj programa Mario Lipovšek Battifiaca, koji je pusna jela ”zasjenio” striptizom za žensku publiku, te glazbeni izvođači – Antonio Krištofić, klapa Skalin i Kanta Bend iz Ludbrega.
[nggallery id=18]
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Zoran Ventin / Art film

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net