FOTO Sve je spremno za svečano otvarenje i proglašenje Kantride Europskim kvartom kulture 2020. @ Rijeka

– Cijela manifestacija ima za cilj prerasti lokalni i nacionalni okvir povezivanjem sa sličnim inicijativama iz regije na način razvoja partnerskih odnosa i razmjene, kao i uključivanjem europski relevantnih umjetnica i umjetnika u sve segmente programa. Osim toga, smatramo da program značajno doprinosi razvoju turizma u Rijeci te postavlja riječke plaže na mapu poželjnih destinacija, istaknuto je na tiskovnoj.

Operu Navale predstavio je njezin autor, Zoran Majstorović. – Drago mi je da Kantrida, a ona je kvart u kojem sam odrastao, išao u vrtić i osnovnu školu, gdje sam imao prve bendove i probe, ima tu inicijativu. Opera Navale je projekt kojega sam već dugo vremena imao na pameti, riječ je o improviziranom glazbenom performansu u kojemu ću ja dirigirati barkama, a one će proizvoditi zvukove njima svojstvene. Dakle, ljudi će na barkama koristiti zvuk motora, sirena i svega onoga što se na barkama nalazi, a ja ću još improvizirati s arapskom lutnjom i električnom gitarom. Čitav performance naše zajedničke improvizacije trebao bi trajati petnaest do dvadeset minuta. Bit će između 10 i 15 barki usidrenih na plaži Ploče, a ja ću dirigirati s obale – pojasnio je Majstorović, koji je potom nekoliko riječi rekao i o Štikli, ljetnom jazz festivalu. – To je festival kojega smo pokrenuli 2012. godine, a riječ je o jazz improviziranoj glazbi. Štikla, kao šumovi, tonovi, improvizacije, kolektiv, logika i apstrakcija. Ove godine imat ćemo nekoliko koncerata, a datume ćemo dogovarati u hodu i o tome će svi biti na vrijeme obavješteni. Prvi koncert bit će 9. srpnja, a nastupit će The Sterptet, odnosno kvintet trubača Branka Sterpina. Oni svi dolaze iz Pule i svirat će jazz, funk, blues repertoar i koncert će se održati na Morskom prascu.

Rijeka – Povodom svečanog otvaranja i proglašenja Kantride Europskim kvartom kulture 2020. godine danas je u Lučici održana tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali Damir Čargonja Čarli, autor i voditelj projekta, Andrej Vučinić Škot (Empeduja Punk Festival), Zoran Majstorović (Štikla i Opera Navale), Igor Anjoli (Narodna kuhinja), Mara Anjoli Vujić (Art kamp Empeduja), Kristian Sirotich (Koga Briga), Irena Kregar Šegota (EPK), Milena Krneta Kapović (Kaltenberg) te Milan Popadić, predsjednik Mjesnog odbora Kantrida dok je ulogu domaćina konferencije preuzeo Nenad Krneta Krki.

– Odbrojavanje je, dakle, završeno, sve je spremno za ceremonijal otvaranja Kantride europskog kvarta kulture. Nakon gotovo dvije godine od pripreme došli smo do otvaranja Kantride kao Europske prijestolnice kulture – započeo je Damir Čargonja Čarli, idejni autor i voditelj čitavog projekta. – Riječ je, dakle, o manifestaciji osmišljenoj prije dvije godine i pokrenutoj kao nekakav naš doprinos Rijeci Europskoj prijestolnici kulture. Riječ je o cjelodnevnom programu, krećemo ujutro našom poznatom akcijom EKO Prasac, koju već osam godina organizira Goran Kolundžić iz KPD INA Kostrena, što će ovoga puta objediniti čitavo područje Kantride pa će  stotinjak ronioca čistiti podmorje od 3. maja do Bivia. Svi ti ronioci okupit će se nakon toga na plaži Ploče i u svojevrsnoj nagradnoj igri tražit zastavu EPK na dnu mora, koja će potom biti podignuta na jarbol. Ima tu i simbolike, bit će to na neki način novo buđenje projekta EPK, ali sa strane lokalne zajednice. Uslijedit će performans Igora Anjolija s njegovom narodnom kuhinjom, pa performans „Radilište 69“ Ivane Kalc i Tajči Čekade, a negdje oko 21 sat započet će koncert „Ostajem u Rijeci“, što je ujedno programska smjernica i light motiv čitavog ovog projekta Kantrida FKK 2020.  Na koncertu će nastupiti pulski trio Urar, a potom riječki Mrave brojim i legendarni Grč i Paraf. Program će se nastaviti operom Navale Zorana Majstorovića, te vatrometom i zabavom do jutra. To je ukratko početak projekta što će se nastaviti tijekom čitavog ljeta i što će veliki finale imati zatvaranjem krajem rujna. Ja još uvijek tvrdim da svi projekti za koje nema novaca i koji će se održati između otvaranja i zatvaranja dio projekta EPK jer smatram da bez obzira na sve što se izdešavalo Rijeka ipak jest Europska prijestolnica kulture i mi svi zajedno moramo pokušati iskoristiti svaki mogući trenutak da ove godine nešto napravimo. Ovakva jedna šansa da iznova budemo Europska prijestolnica kulture više nam se nikad neće ponoviti, zaključio je Damir Čargonja Čarli uz napomenu da je kulturno umjetnički program Kantrida Europski kvart kulture 2020 ili Kantrida FKK 2020 slojevit kulturno umjetnički program što će se u razdoblju od 4. srpnja do 21. rujna 2020. kontinuirano odvijati na nekoliko riječkih plaža, ​od Kantride do Bivia. ​Inicijator i nositelj projekta Kantrida FKK 2020 je tvrtka Novi turizam d.o.o., u suradnji s brojnim partnerima, formalnim i neformalnim grupama građana i pojedincima. Ulaz na sve programe je besplatan, što znači da je dostupan svim stanovnicima i privremenim građanima Rijeke i šire okolice.

– Ovaj program bio je dio našeg javnog poziva objavljenog 2019. godine, kada smo odabrali 29 projekata i učinit ćemo sve da se do zatvaranja EPK 2020 ti programi i održe, a oni su neizmjerno važni jer uključuju lokalnu scenu, lokalne umjetnike, lokalnu kreativnost koji sada trebaju dobiti jaku podršku sa svih strana, pa samim time i iz projekta EPK Rijeka 2020. Jako mi je drago da Kantrida i Bivio postaju intenzivne lokacije događanja kulture s brojnim aktivnostima što će privući i lokalne stanovnike i ostale posjetitelje i nadam se da će se i drugi kvartovi u Rijeci povesti za Kantridom i da ćemo iduće godine imati još više Europskih kvartova kulture pa da kultura i kada više ne budemo službeno Europska prijestolnica kulture nastavi živjeti i jačati u našemu gradu. Velika zahvala svim umjetnicima uključenim u ovaj projekt, još je jednom naglasila Irena Kregar Šegota.

Kantrida kao Europski kvart kulture posebno je oduševila i ljude u Mjesnom odboru Kantrida, koji apsolutno podržava sve što se zbiva na plažama u ovom jedinstvenom riječkom kvartu.

– Ako je Rijeka najpoželjnija kulturna destinacija godine, onda mi u Mjesnom odboru sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da je Kantrida najuspješnija u postizanju tog cilja i zaslužuje titulu Europskog kvarta kulture. Možda nemamo sve elemente poput čitavog projekta, ali imamo dosta događanja, bogatstvo delicija i ekoloških akcija, a sve to skupa Kantridu će činiti iznimno zanimljivom sve do kraja rujna mjeseca. Naše plaže pravi su dragulji pa će i ove godine ugostiti ljubitelje dobre glazbe i osvjedočene humanitarce. Podržavajući ovakve projekte mi želimo Kantridu učiniti prepoznatljivom turističkom destinacijom, ne samo u okvirima Grada Rijeke, već i čitavog Kvarnera – rekao je Milan Popović, predsjednik Mjesnog odbora Kantrida.

Mara Anjoli Vujić (Art kamp Empeduja) – Uz bogat program otvorenja programa KANTRIDA FKK 2020 publiku u nastavku očekuje i Festival jazz glazbe ‘Štikla’ na kojem će se tijekom srpnja i kolovoza održati pet koncerata pod paskom Zorana Majstorovića, zatim Festival eksperimentalne glazbe 31. srpnja i 1. kolovoza, a tjedan dana kasnije Empeduja punk festival. Festival pjesništva kojeg vodi Davor Mandić na rasporedu je od 9. do 11. kolovoza, a humanitarna „Brudetijada“ u realizaciji udruge ‘Koga briga’ 15. kolovoza dok će samu završnicu mjeseca obilježiti Empeduja Art Kamp kojeg vodi Mara Vujić. Za 11. rujna najavljena su dva programa – Humanitarna akcija udruge KOGA BRIGA , plivački maraton ‘Od Prasca do Prasca’ te projekt ‘Goli otok-Novi hrvatski turizam’ kojeg vodi Damir Čargonja. Ceremonijom zatvaranja projekta KANTRIDA EKK 2020 koja je na rasporedu 20. i 21. rujna okončat će se bogat ovogodišnji program u organizaciji tvrtke Novi turizam.

Kantridu FKK 2020 čine nekoliko programskih pravaca, odnosno četiri festivala. Kultura življenja kao sportsko-gastronomsko-humanitarno-zabavni festival, Štikla kao ljetni jazz festival, Art Kamp Empeduja i Empeduja punk festival.

– Zadnji vikend u kolovozu organiziramo šesti Art Kamp Empeduja, a zahvaljujući podršci Ministarstva kulture RH i Grada Rijeke moći ćemo čitav program realizirati u većem opsegu. Program je posvećen performansu, intervencijama u javnom prostoru i drugim umjetničkim akcijama povezanim uz temu „More je život“. Budući da živimo u vrlo neizvjesnom vremenu program smo morali malo prilagoditi pa ćemo temu proširiti jednim podnaslovom koji je zapravo parafraza „Parafovog“ albuma „A dan je tako lijepo počeo“ pa ćemo ga nazvati „A godina je tako lijepo počela“ te ćemo pozvati umjetnice i umjetnike da reagiraju na novonastalu realnost. Očekuje vas zanimljiv program za sam kraj ljeta, a prije toga imat ćemo jako puno manifestacija koje će upotpuniti sliku kulture na Kantridi – najavila je Mara Anjoli Vujić, kustosica i producentica, koja  vodi ovogodišnji Art Kamp Empeduja.

Andrej Vučinić Škot predstavio je Empeduja Punk Festival.

– Ide peta godina festivala. Održat će se 7. i 8. kolovoza na plaži Bivio, svirat će bendovi iz Pule, Rijeke, Zadra, Zagreba i Ljubljane i drago mi je što se neće odgoditi s obzirom na pandemiju. Bit ćemo odgovorni kao što smo i do sada bili, a neizmjerno mi je drago što smo iz godine u godinu sve bolji i što sve više rastemo.

Manifestacija započinje u subotu, 4. srpnja, ​u 9 sati na plaži Ploče (ispod bazena) na Kantridi, s bogatim cjelodnevnim programom performansa, glazbe, kulinarike i eko akcije uz s​večano proglašenje Kantride europskim kvartom kulture 2020. P​rogram je zamišljen kao cjelodnevno druženje s građanima Rijeke i njihovim gostima, a ujedno će imati jasno izraženu kulturno-umjetničku, ali i ekološko-gastronomsku notu, inspiriranu riječkom prošlošću i sadašnjošću.

Program Kantrida FKK 2020 definiraju teme poput kulture življenja uz more, rada uz more i s morem, izgradnja uključive i solidarne zajednice, novih prostora društvenosti u kojim se isprepliću različite kulture življenja te se potiče multikulturalna razmjena, svijest o održivom razvoju i uređenju riječkih plaža, uključivost i tolerancija, a manifestiraju se kroz širok spektar raznovrsnih aktivnosti, od umjetnosti, kulture, aktivizma, ekologije, gastronomije, do sporta i humanitarnog rada. Potrebno je istaknuti da su u osmišljavanje i provedbu programa aktivno uključeni pojedinci i grupe građana koji imaju potrebu dati svoj doprinos boljoj kvaliteti življenja u gradu te promovirati moto ovog projekta objedinjenog pod imenom “Ostajem u Rijeci”.

– Okvirni troškovi manifestacije FKK su oko 500.000 kuna. Tvrtka Novi turizam osigurava sa svojim partnerima oko 3/4 sredstava dok su ostala sredstva od strane Ministarstva ,Grada i tvrtke Rijeka 2020 koja je osigurala dio sredstava za ceremoniju proglašenja i zatvaranja projekta FKK. Riječ je o sredstvima koje je Novi turizam d.o.o. dobio na Natječaju prošle godine za projekt TAZ a koja su se zbog nemogućnosti dolaska stranih umjetnika i umjetničkih organizacija prenamijenila za projekt FKK 2020, poručio je Čargonja.

I za kraj ostaje ona humanitarna nota po kojoj je posljednjih šest godina Kantrida također prepoznatljiva.

– U čitavom ovom procesu pripreme EPK često smo se susretali s određenim nerazumjevanjem šireg kruga građana koji su postavljali pitanje što EPK donosi, što on jeste, on donosi nešto važno, ali što je to. I ja sam se susretao s tim problemom. I tu dolazimo do FKK, što je u samoj svojoj pripremi kao dio EPK bio zamišljen kao kultura za sve. Kultura što se događa na apsolutno poznatim i pristupačnim mjestima, kultura što se često ne smatra kulturom. Poput tih naših humanitarnih akcija ili akcija čišćenja podmorja. To je kultura. To je Rijeka koja je stvorila sve preduvjete da se kandidira i da postane EPK. Nadam se da će upravo taj proces što počinje u subotu pokazati da je kultura sve i da onoga trenutka kada dođeš na bilo koju lokaciju, od Lučice na Kantridi nadalje, postaneš dio kulture i dio tih procesa kulture kao naše svakodnevnice. EPK je godina, ali ako ne postane trajna vrijednost bit će sve uzaludno. I nadam se da sada počinjemo živjeti desetljeće ili neki duži period kulture u kojem ćemo biti ono što zapravo Rijeka jeste – rekao je Edi Prodan u ime udruge Koga briga, koja će i ove godine organizirati Brudetijadu i plivački maraton od Empeduje do Morskog prasca.

Glavni program sastoji se od manifestacije proglašenja Kantride europskim kvartom kulture 2020, četiriju festivala (KULTURA ŽIVLJENJA Sportsko-gastronomsko-zabavni festival, ŠTIKLA ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe, ART KAMP EMPEDUJA i EMPEDUJA PUNK FESTIVAL), ceremonije zatvaranja projekta Kantrida europski kvart kulture 2020 i drugih događanja, što će ponuditi bogat i raznovrstan program namijenjen najširoj javnosti, lokalnom stanovništvu, gostima iz inozemstva, pripadnicima svih dobnih generacija, s tim da su neki od programskih segmenata namijenjeni određenim ciljanim skupinama, kao na primjer Empeduja punk festival koji se obraća prvenstvenom mlađim pripadnicima subkultura. Cijela manifestacija ima za cilj prerasti lokalni i nacionalni okvir povezivanjem sa sličnim inicijativama iz regije na način razvoja partnerskih odnosa i razmjene, kao i uključivanjem europski relevantnih umjetnica i umjetnika u sve segmente programa. Osim toga, smatramo da program značajno doprinosi razvoju turizma u Rijeci te postavlja riječke plaže na mapu poželjnih destinacija.

PROGRAM OTVARANJA KANTRIDA FKK 2020
9.00 – 11.00 EKO PRASAC VIII 2020, eko-akcija čišćenja podmorja od Bivia do Kantride

Igor Anjoli

Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena i diving centar Marco Polo u sklopu projekta Kantrida FKK 2020 organiziraju čišćenje podmorja Kantride, od Bivia do 3. maja. Predviđa se dolazak oko 100 ronioca. Sudjeluju i Klub podvodnih aktivnosti 3. maj, Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Opatija, DVD Drenova, udruga ERIPIO, Barokomora Rijeka.

12.00 Pronađi zastavu na dnu mora, nagradna igra / performans

13.00 Ceremonija postavljanja zastava FKK 2020 i EPK

14.00 – 16.00 Narodna kuhinja Igora Anjolija – zajednički ručak za sudionike eko-akcije
Narodna kuhinja Igora Anjolija je projekt pokrenut 2019. godine u suradnji s udrugom Koga briga.. i Novim turizmom d.o.o. Osim gastro čarolija s kojima će nas upoznati i koje ćete moći kušati, Igor Anjoli prilikom svakog nastupa uključit će poznate goste, koji će mu se pridružiti u kuhanju.

Mrave brojim

18.00 Radilište 69, performans Tajči Čekada & Ivana Kalc (UO Kabinet)
Radilište 69 održava se na dan predizborne šutnje, uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj te tematizira problematiku izbora i političke utrke. Naslanjajući se na već realizirane performanse (Radilište 69 treći je u seriji performansa Radilište) autorice nastavljaju suradnju kako bi unutar zadatosti specifične lokacije i teme obradile temu besmislenog i besciljnog rada, odnosno kako bi svojom akcijom pozvale na promišljanje smislenosti određenih aspekata ljudskog djelovanja, kao i apsurda neoliberalnog kapitalizma.

20.00 – 22.00 Kulinarski performans, Igor Anjoli

21.00 Ostajem u Rijeci, koncert
URAR (Pula)
Pulski trio URAR, nakon prvijenca 40+ iz 2018., objavio je novi singl Slabić, što se može preslušati na Bandcampu (https://urar.bandcamp.com/album/slabi-single). Prije nego li cijeli novi album izađe, imate priliku čuti uživo ovaj zanimljiv trojac, prilično različitih osobnosti, raspršenih glazbenih afiniteta i utjecaja.

MRAVE BROJIM (Rijeka)

Zoff

Nakon uvodnog singla Moje pleme, singlom i video spotom za Alkohol riječki narančasti kolektiv Mrave Brojim nastavlja s najavom albuma prvijenca u izdanju Dallas Recordsa. Osnivač ovog riječkog kolektiva je Gospođo Pitomi, osebujni riječki glazbenik, član prve postave grupe Grč te Zoran Klasić, dugogodišnji član grupe Let 3. Osim njih Mrave brojim još čine Zoki Oktava, Sunce Mamino i Gospodin Morski.

GRČ (Rijeka)
Nakon nekoliko godina izbivanja a glazbene scene, najbrutalniji i najšokantniji hrvatski rock sastav Grč okupio se i nastupit će u sklopu manifestacije Kantrida FKK 2020. Grč je na sceni još od 1982. godine, uz konstantu koju čini karizmatični idejni vođa, autor tekstova i pjevač grupe Zoran Štajdohar Zoff.

PARAF (Rijeka)
Legendarni Parafi ovim nastupom će obilježiti 40 godina od objave albuma ‘A dan je tako lijepo počeo’ i svirat će isključivo pjesme iz prve faze banda.

00.00 Opera NAVALE, Zoran Majstorović&co (Rijeka)
Improvizacija i improvizirana glazba već je stoljećima dio europske glazbene baštine, a poimanje zvuka kao materijala u umjetnosti posebno je zapaženo posljednjih desetljeća. Manje konvencionalni “instrumenti” što proizvode zvuk kao što su brodski motori i sirene, kućanski aparati, zvona raznih dimenzija i namjena, biljke, razni DIY instrumenti, već su duže vrijeme na radaru interesa riječkog multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića. Ovaj jedinstveni glazbeni performans svoj smisao nalazi u spajanju prividno nespojivog i traženju dodirnih točaka između raznih krajnosti kojima je zajednički nazivnik – zvuk.

00.15 – 00.30 Vatromet povodom proglašenja Kantride Europskim kvartom kulture

Valter i Zdrave iz Parafa

00.30. – 04.00 Kantrida pleše, d.j. Pone

Manifestaciju vodi i povezuje glumačko – novinarski tandem, Denis Kirinčić i Edi Prodan.

Produkcija: Novi turizam d.o.o.

Manifestaciju podržavaju: Rijeka 2020 d.o.o., Kaltenberg d.o.o., Hi-Ka d.o.o., Jamnica d.d., Studenac d.d., Novi turizam d.o.o..

Medijski pokrovitelj: Torpedo media

error: Content is protected !!