FOTO: Sve o Dječjem tjednu… @ Opatija

liburnijanet_dan_djeteta_opatija…Dječji tjedan obilježen pod motom ‘Ljubav djeci prije svega’ i ‘Odrasli, slušajte nas’…
…učenici liburnijskih škola mogli su pogledati putujuću izložbu “Siromaštvo djece danas u svijetu”, uz koju su organizirane radionice o životu djece u svijetu…

Opatija, Lovran – “Budite s nama, brzo ćemo odrasti”; “više se igrajte, a manje radite”; “manje telefonirajte, a više pričajte s nama” poručila su djeca odraslima okupivši se ispred opatijske i lovranske Osnovne škole, kako bi obilježili Međunarodni dan djeteta i početak Dječjeg tjedna.
Dječji tjedan obilježava se diljem svijeta svake godine u prvom tjednu listopada, a ove je godine Vijeće za djecu RH i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti po prvi put službeno proglasilo ponedjeljak u prvom punom tjednu mjeseca listopada Međunarodnim danom djeteta.
Organizatori bogatog programa koji se od 4. do 10. listopada odvijao u Opatiji i Lovranu su Društvo “Naša djeca”, Grad Opatija, Općina Lovran, Osnovna škola “R.K. Jeretov” Opatija, Osnovna škola “V.C. Emin” Lovran, Dječji vrtić Opatija te Festival Opatija.
Obilježavanje Dječjeg tjedna započelo je dječjim javnim skupom na kojem su djeca uputila svoje poruke odraslima, te potpisivala peticiju protiv dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. U Vili Antonio forumaši i dječji vijećnici, koji su u srpnju sudjelovali na Međunarodnom susretu organizacije Eurochilde u Bruxellesu u Belgiji posvećenu dječjem siromaštvu i socijalnoj isključenosti održali su prezentaciju na tu temu. Naš poznati strip crtač i ilustrator Damir Steinfl održao je dvodnevnu radionicu stripova na temu “Jesu li robne marke uvijet da budeš prihvaćen”. Najmlađi su uživali u dvije odlične kazališne predstave u Šporeru, i to “Ružno pače” u izvedbi Teatromana iz Zagreba, te “Bon ton ili kako lijepo provesti dan” kazališta Bembo iz Zagreba, a na koje je ulaz bio besplatan. Učenici liburnijskih škola mogli su pogledati putujuću izložbu “Siromaštvo djece danas u svijetu”, uz koju su organizirane radionice o životu djece u svijetu.
U lovranskoj galeriji Laurus postavljena je izložba radova Likovne radionice “Grad” DND-a Opatija, te održana prezetacija rezultata akcije Gradovi/općine prijatelji djece. Djecu predstavnike Dječjih foruma iz Lovrana primili su načelnik Emil Gržin i zamjenik načelnika Drago Korošak, te porazgovarali o željama lovranskih mališana.

Liburnija.net: Dječji tjedan - potpisivanje peticije...

Liburnija.net: Dječji tjedan - potpisivanje peticije...


U Opatiji je održana Druga sjednica VII saziva Dječjeg gradskog vijeća, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Ivo Dujmić i dogradonačelnik Ernie Gigante Dešković. Oni su malim vijećnicima predstavili projekt nove sportske dvorane, budući da je najčešće dječje pitanje gradonačelniku u nekolikoo proteklih sjednica bilo kada će se konačno izgraditi dvorana. Na vijećničko pitanje o izgradnji bazena, gradonačelnik je odgovorio da se za sada, na žalost neće raditi, ali im je obećao da što se tiče gradskih novčanih izdvajanja za djecu, recesije neće biti.
U Vili Antonio pedagoginja Nada Lovretć i psihologinja Sanja Mišović Kalanj održale su predavanje “Sigurno i poticajno okruženje za djecu – škola i dom bez nasilja”, dok je u prostorijama Društva Naša djeca održana je Svečana skupština, kojoj su prisustvovali gradonačelnik, predstavnici županije i grada, opatijske osnovne škole, te mnogobrojnih udruga koje surađuju s DND-om. Tajnica DND-a Sanja Škorić upoznala je prisutne s ovogodišnjim obilježavanjem 60-te obljetnice Saveza Društva Naša djeca u kojoj djeluje oko 4 tisuće aktivnih te 11 tisuća povremeno aktivnih članova okupljenih u 97 Društava Naša djeca u 65 gradova i 32 općine. Stručna suradnica za odgoj i obrazovanje u Gradu Opatiji Marta Berčić održala je prezentaciju akcije Gradovi/općine prijatelji djece kroz presjek svega što je za djecu učinjeno od 2005. godine od kada Opatija nosi titulu Grad – prijatelj djece, naglasivši kako je najbitnija suradnja i timski rad Grada, DND-a, škola, vrtića, te svih udruga, građana i naravno, djece.
Obilježavanje Dječjeg tjedan završiti će promidžbenom kampanjom “Stop dječjem siromaštvu” u Radničkoj ulici, gdje će članovi DND-a dijeliti promidžbeni materijal, anketirati građane te organizirati igre za djecu.
Liburnija.net: Dječji tjedan - Budite s nama, brzo ćemo odrasti...

Liburnija.net: Dječji tjedan - Budite s nama, brzo ćemo odrasti...


Liburnija.net: Dječji tjedan - Više se igrajte, a manje radite...

Liburnija.net: Dječji tjedan - Više se igrajte, a manje radite...


Kristina Tubić / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Opatijski osnovnoškolci obilježili Međunarodni dan zaštite životinja
FOTO: Dječji tjedan feat. Bon Ton i Ružno pače @ Opatija
Dječje predstave povodom Dječjeg tjedna @ Juraj Šporer

error: Content is protected !!