FOTO: Svečanim mimohodom proslavljen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti @ Opatija, Matulji, Lovran

dan_domovinske_zahvalnosti_mimohod_opatija_lovran_matulji_2014

Sjećanjem na poginule branitelje bila je prožeta jučerašnja svečana proslava Dana hrvatskih branitelja te 19. obljetnica akcije Oluja, koja je obilježena mimohodom u Opatiji, Lovranu i Matuljima. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Izložba vojnih oznaka iz Domovinskog rata

Izložba vojnih oznaka iz Domovinskog rata

Opatija, Matulji, Lovran – Svečanim mimohodom obilježen je jučer na liburnijskom području Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te 19. obljetnica akcije ”Oluja”, a obljetničarske aktivnosti započele su već u ranim jutarnjim satima na mulu u Opatiji, kada su u more položeni vijenci kao spomen na poginule branitelje. Predstavnici sve četiri jedinice lokalne samouprave – zamjenik načelnika Matulja Alen Ružić, zamjenik načelnika Mošćeničke Drage Riccardo Staraj, zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin te načelnik Lovrana Alan Sanković – članovi braniteljskih udruga s područja svih liburnijskih općina i gradova te predstavnici policijskih snaga, vatrogasaca i ostalih srodnih udruga i djelatnosti okupili su se u Matuljima gdje je krenuo svečani mimohod od Štaciona do zgrade Općine, uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran, a povorka se zaustavila i u centru Matulja pozdravivši ljude okupljene na glavnoj ulici.

– Naši branitelji kojima danas odajemo spomen dokazali su da je i ovaj kraj obranio Hrvatsku i njenu samostalnost i da možemo s ponosom slaviti ovaj dan, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Slobodan Juračić obrativši se nazočnima, dok je predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Matulja Berislav Kozulić zahvalio svima koji su došli i uveličali tu proslavu, a posebice Puhačkom orkestru Lovran.

dan_domovinske_zahvalnosti_mimohod_opatija_lovran_matulji_2014 (6)

Nakon Matulja, povorka je prošla i Opatijom gdje su je na ulicama dočekali brojni mještani, ali i turistički posjetitelji, te prošla rutom od hotela Ambasador do Slatine, a na tom putu uz Puhački orkestar Lovran pratile su ih i opatijske mažoretkinje.

– Čestitam vam dan branitelja, dan naše pobjede, a posebno zahvaljujem roditeljima i rodbini poginulih branitelja, koji su za slobodu dali ono najvrednije što su imali. Treba naglasiti da je ovo područje dalo veliki doprinos obrani Hrvatske, uz sudjelovanje oko 3.500 ljudi u različitim postrojbama i na svim ratištima od Vukovara do Knina. Živote je dalo njih 16, od čega 11 iz Opatije, kazao je u svome govoru brigadir Vladimir Lelas. Naglasio je kako ova brojka znači da je s ovog područja čak 11,5 posto stanovništva sudjelovao u vojnim postrojbama, što je jedan od najvećih odaziva na razini Hrvatske.

– Današnja proslava je vrijeme kada jedni druge moramo podsjetiti na te dane borbe za slobodu i nezavisnost, kada je na Kninu napokon zavijorila hrvatska zastava. Akcija Oluja bila je presudan dan za uspostavu naše demokracije, neovisnosti i slobode. Branitelji koji su položili svoje živote nisu puno razmišljali, nego su smatrali svojom dužnošću uključiti se u borbe za slobodu. Sjećanje na Oluju je trenutak za slavlje i svečanost, ali i a tugovanje za onima koji se nisu vratili, kazao je zamjenik opatijskog gradonačelnika Kirigin u svome govoru.

dan_domovinske_zahvalnosti_mimohod_opatija_lovran_matulji_2014_2

Svečani mimohod završio je povorkom u Lovranu, od hotela Excelsior do Trga Slobode, odnosno parka na tome trgu koji je od jučer ponio ime Park hrvatskih branitelja, a tabelu s tim nazivom otkrio je Milan Miškulin, otac poginulog lovranskog branitelja Božidara. Predstavnici braniteljskih udruga, načelnik Alan Sanković uime Općine Lovran te Marin Cvetković u ime roditelja poginulih branitelja položili su vijence i zapalili svijeće na spomeniku poginulim braniteljima, a predsjednik UDVDR-a Lovran, koja ove godine obilježava 20 godina postojanja, Mišo Škorić, istaknuo je kako se 5. kolovoza obilježava najveći hrvatski blagdan u spomen na akciju Oluja.

– Možemo biti zadovoljni i zbog toga što je ispravljena nepravda oslobođenjem generala Markača, Čermaka i Gotovine, a time su svih sumnji oslobođeni i hrvatski branitelji. Bilo je zločina u Oluji, ali to su bili pojedinačni zločini za koje ti pojedinci moraju odgovarati. Moja savjest je čista, kao i savjest svih pravih branitelja, i Oluja nam je na ponos.

dan_domovinske_zahvalnosti_mimohod_opatija_lovran_matulji_2014_1

Dvadeset godina naše udruge je iza nas, mi ćemo nastaviti raditi i dalje na dobrobit Lovrana i primjer svima drugima, a svima koji se pitaju zašto se organiziraju ovakve svečanosti i mimohodi moram odgovoriti da to ne radimo zbog sebe nego na spomen i u čast na sve branitelje koji su dali svoje živote za jedinu našu slobodnu i neovisnu Hrvatsku, kazao je Škorić, a u programu je sudjelovao i branitelj Dragan Mićević koji je pročitao nekoliko svojih pjesama za koje je istaknuo kako predstavljaju ”moje viđenje dana prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”.

Povodom proslave Dana pobjede, opatijski kolekcionar militarije Damir Trinajstić izložio je u caffe baru ”Barić” svoju kolekciju vojnih oznaka iz Domovinskog rata. Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati u sljedećih tjedan dana, tijekom radnog vremena lokala.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net