FOTO: Svjetski dan nepušenja obilježen maratonom za zdraviji život @ Volosko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posjetiteljima su se na štandovima predstavile udruga Žmergo, Park prirode Učka, Učenički dom Lovran, Crveni križ, Klub 60+, Produženi boravak opatijske Osnovne škole, Dječji vrtić Opatija te DND Opatija. Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Volosko – U subotu, 31. svibnja, na Svjetski dan nepušenja preko dvjesto sudionika otrčalo je simbolični “Maraton za zdraviji život“ od Voloskog do Lipovice promovirajući zdrav način života. “Maraton za zdraviji život“ organiziran je u okviru projekta “Kreativnošću do zdravlja“ koji provodi Društvo “Naša djeca“ Opatija, uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske, te ujedno kao završno događanje projekta prevencije ovisnosti koji provodi Savez Društava “Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Društvima Naša djeca pod nazivom “Budi Neovisan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trčali su zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin, osnovnoškolci, vrtićari, srednjoškolci, članovi raznih opatijskih sportskih društava i udruga, štićenici Učeničkog doma Lovran, vijećnici Dječjeg gradskog vijeća, predstavnici novinara te gosti iz Društava “Naša djeca” iz Ogulina, Zaboka, Vukovara, Slatine, Zagreba, Siska, Petrinje i Varaždina. Druženje je nastavljeno uz zabavnu priredbu i program “Budi NEovisan” ispred sportske dvorane “Marino Cvetković”, gdje je prisutne pozdravila pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

– Izuzetno me veseli što se današnjoj manifestaciji odazvalo toliko djece. Podržavam sve manifestacije koje kažu DA zdravom životu i zdravim navikama. Pozvala bih predstavnike lokalnih zajednica da tijekom ljeta organiziraju za djecu razne korisne aktivnosti, a za one iz unutrašnjosti odlazak mališana na more te omoguće svoj djeci da aktivno provedu ljetne praznike, kazala je dječja pravobraniteljice te pohvalila ljetne aktivnosti koje se provode u DND-u Opatija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posjetiteljima su se na štandovima predstavile udruga Žmergo, Park prirode Učka, Učenički dom Lovran, Crveni križ, Klub 60+, Produženi boravak opatijske Osnovne škole, Dječji vrtić Opatija te DND Opatija.

Zabavni program uz glazbu, ples i razne igre vodili su Mario Lipovšek Battifiaca, Antonia Škorić i Ivan Tancabel, glavni simbol događanja bila je jabuka kao simbol zdravlja te su sve igre bile vezane uz jabuke, a posjetiteljima su se dijelile jabuke sa zdravim porukama.

– Veseli nas što baš u Opatiji možemo predstaviti aktivnosti koje su se provodile u okviru projekta “Budi Neovisan” od početka ove godine. Projekt provodi Savez DND-a u suradnji s Društvima Naša djeca iz cijele Hrvatske, a podržan je od Ministarstva socijalne politike i mladih. Nizom kreativnih aktivnosti i kampanja koje će pridonijeti širenju svijesti da je bolje biti neovisan nego narušavati svoj životni san te sprječavati mogućnost da postaneš uspješan, uključilo se preko 1000 djece iz 95 DND. Aktivnosti su usmjerene na neformalnu edukaciju djece, vršnjačku pomoć, radionice forum kazališta, radionice protiv alkohola, dječje stvaralaštvona temu ovisnosti te lokalne kampanje provodom obilježavanja prigodnih datuma protiv ovisnosti, objasnila je Snježana Krpes iz Saveza Društava “Naša djeca” Hrvatske te istaknula kako će djeca u više od trideset gradova i općina Hrvatske obilježiti Svjetski dan nepušenja i prolaznicima dijeliti jabuke sa simboličnim porukama protiv pušenja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proglašeni su i pobjednici kreativnog natječaja “Budi Neovisan” u konkurenciji 500 poruka, crteža , fotografija, stripova, slogana i internet priča: Marija Gebert iz Zaboka, Klara Vukovac iz Vukovara, David Antočić i Krsto Pavlić iz Varaždina, Likovna radionica “Soba za 5“ DND-a Opatija, Lorena Makar iz Slatine, Elena Manojlović iz Ogulina, OŠ i DND Petrinja, Valentina Stanić iz Vukovara te Nika Ređić iz Siska.

Na kraju manifestacije održani su “juice parlaonica” na temu “Može li se zabaviti bez alkohola?” i Forum kazalište o ovisnostima.

U sklopu projekta “Budi NEovisan” izrađen je plakat autorice Ivane Guljašević te snimljen motivacijski spot “Tvoje oči otkrivaju sve, reci drogi ne!” koji se može pogledati na web i Facebook stranicama Saveza DND-a, a koji poručuju djeci i mladima da je bolji izbor biti poseban i Neovisan te živjeti svoj san.

Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!