FOTO: Teatar Oz s predstavom ”Božićni vrtuljak” gostovao na Ledenoj čaroliji @ Opatija

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Ledena ?arolija 2016, Gra

Već sutra na repertoaru je nova predstava – Tri praščića u izvođenju Teatra Naranča iz Pule, a nakon toga koncert će održati finalist glazbenog showa The Voice Mateo Resman i StripTones. Nekoliko fotografija s predstave pogledajte na ovom linku

Opatija – Nisu samo šaljive predstave djeci zanimljive, već to itekako mogu biti i one s ”ozbiljnom” temom, što su potvrdili glumci Teatra Oz iz Mošćeničke Drage u srijedu navečer, u malom šatoru Ledene čarolije na opatijskoj Ljetnoj pozornici pred oko 120 gledatelja – roditelja s djecom.

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Ledena ?arolija 2016, Gra

Izvedbom predstave za djecu „Božićni vrtuljak“ poveli su publiku na put u tradicionalne vrijednosti. Današnjem konzumerističkom svijetu i načinu života, suprotstavili su toplinu božićne atmosfere skromnog obiteljskog doma u kojem se pored vatre posjeda nekoliko generacija i uživa u pripovjedanju priča i pjevanju uspavanki. Iz vrtuljka emocija koje naviru s pozornice iz odnosa brata i sestre koji se prisjećaju svoje bake, one malo starije gledatelje posebno je obuzela nostalgija za mirisima i okusima ”nekadašnjeg” Božića, te obiteljskom bliskošću i prisnošću s onima kojih više nema. Mlađe je pak podučila tradicionalnim vrijednostima, ljubavi, dobroti i običajima.

– Velikim odazivom publike ovoj multiizražajnoj predstavi, jer uz glumu se koristi i lutkarstvo, animacija predmeta i teatar sjena, pjesma i glazba (autorska), potvrđen je visoki status popularnosti kojeg kazalište uživa u Opatiji. Sa zadovoljstvom zato možemo najaviti da će se tijekom trajanja Ledene čarolije održati još dvije predstave od kojih Tri Praščića pulskog Teatra Naranča već u subotu, 17. prosinca s početkom u 17 sati, kazala je Petra Borovac iz Festivala Opatija.

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Ledena ?arolija 2016, Gra

Tri praščića koja je na repertoaru sutra je besplatan, a priča je nešto drugačija od generacijama poznate bajke. Slikar Mazalo, u želji da nauči slikati živu prirodu, kupi na sajmu 3 praščića a kao bonus dobiva i papagaja. No kod kuće saznaje nešto neočekivano – to su praščići iz cirkusa! Zbog njihove pjesme i plesa susjedstvo se pobuni i slikar Mazalo prisiljen je praščiće odvesti na otok napuštenih životinja, gdje ih dočekaju gladni Vuk i Lisica. Takav je zaplet priče Tri praščića pisane duhovitim i rimovanim stihom, a uz to punog glazbenih aluzija i citata.

Nakon predstave, od 19 sati koncert će održati Mateo Resman & StripTones. Bend StripTones osnovan je prije Božića 2013. godine. U početku, bili su trojica mladića kojima se nije dalo svirati covere te su odlučili napraviti jedan autorski demo album. Nazvali su ga First Of All, sadrži 9 pjesama na engleskom jeziku koje su sami napisali, aranžirali i snimili. Krenuli su nastupi, promocije, druženja, a i došao je trenutak kada je Mateo otišao na The Voice. Nakon showa, obaveze su ih razdvojile te su se razišli mirnim i razumnim putem. No, volja je ipak bila jača od obaveza pa su ponovno okupili bend nedugo nakon toga, ali ovaj put u produženom sastavu. Uveli su klavijature, ali su odustali od autorskog rada na engleskom i prebacili se na hrvatski jezik. Snimili su pjesmu ”Jedan grad”. Također, live više nisu izvodili autorske pjesme, već su prevladale obrade. Jednostavnije rečeno, svirali su za publiku. Nažalost, i ova kombinacija benda se rastala. Bubnjar David Janeš i gitarist/pjevač Mateo Resman ipak su odlučili nastaviti dalje i napokon našli ekipu – Alena Mančića na klavijaturama i Matiju Pobrana na bas gitari, koja će se po prvi puta predstaviti upravo u Opatiji.

Ulaz na oba subotnja događanja je slobodan. Nekoliko fotografija s predstave pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!