VIDEO, FOTO: Tisuću zvonaca ujedinilo se u gromoglasnu tutnjavu na jubilarnoj 20. Zvončarskoj smotri @ Matulji

20_zvoncarska_smotra_izlozba_keramika_vavek_paricani_matulji_2015_1

Zvončarskim skupinama s matuljskog područja, koje su sve redom nastupile na smotri, uz već uobičajeni izuzetak Rukavačkih zvončara i njihovih kolega iz Zvoneće koji se drže isključivo starih puteva među svojim mjestima, pridružili su se i gosti iz susjednih gradova, Istre i Slovenije, no i zanimljivi primjeri tradicije slične zvončarskoj iz istočnih dijelova Hrvatske. Veliku fotogaleriju s preko 160 fotografija pogledajte na ovom linku

20_zvoncarska_smotra_izlozba_keramika_vavek_paricani_matulji_2015

Matulji – Jubilarno, dvadeseto izdanje Zvončarske smorte u Matuljima održano je jučer, a matuljskim je centrom ”protutnjalo” oko tisuću zvončara iz petnaestak zvončarskih skupina, te još petstotinjak maškaranih sudionika ove jedinstvene pusne priredbe.

Zvončarskim skupinama s matuljskog područja, koje su sve redom nastupile na smotri, uz već uobičajeni izuzetak Rukavačkih zvončara i njihovih kolega iz Zvoneće koji se drže isključivo starih puteva među svojim mjestima, pridružili su se i gosti iz susjednih gradova, Istre i Slovenije, no i zanimljivi primjeri tradicije slične zvončarskoj iz istočnih dijelova Hrvatske.

20_zvoncarska_smotra_izlozba_keramika_vavek_paricani_matulji_2015_2

Svi oni zajedničkim su snagama pokušali ”otjerati zloduhe”, a moćna zvonjava snažnih zvona uspjela je, makar na kratko, otjerati kišu dovoljno dugo da se manifestacija održi bez vremenskih neprilika.

Općina Matulji, poznata i po tome što u svome grbu drži tri zvona, svoj dan redovito održava na Pusnu subotu, pa je tako i jučer sama Zvončarska smotra ”začinjena” i nekim protokolarnim obavezama, među kojima su bili i dodjela posebne općinske nagrade za zaslužne zvončare koja se na primanju zvončarskih skupina kod načelnika Marija Ćikovića dodijelila Radošu Kinkeli – Čonjine prema prijedlogu Rukavačkih zvončara koji trenutačno drže općinske ključeve.

20_zvoncarska_smotra_izlozba_keramika_vavek_paricani_matulji_2015_3

Veliki jubilej, 30. godina postojanja, obilježila je jučer i matuljska maškarana skupina ”Vavek parićani” koja je održala izložbu niza maski i velikih karnevalskih alegorijskih kola koje su obilježile tri desetljeća njihova postojanja, a u holu općinske zgrade postavljena je i 5. izložba ”Zvončari i keramika” udruge Interinova Matulji.
Program zvončarske smotre uz trotoare glavne matuljske ulice okupio je tisuće gledatelja, a osim u programu koji su vodili Nina Dukić i Mauro Battifiaca te glazbenom nastupu Maura Staraja i La Bande te grupe Maestral, svi su mogli uživati u prigodnoj ponudi pusnih specijaliteta.

Veliku fotogaleriju s preko 160 fotografija pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi
Video: Zoran Ventin / Art film

error: Content is protected !!