FOTO: Tradicija opet oživjela na Učkarskom sajmu @ Poklon

ucka_sajam_2011-1…svoje je domaće proizvode prezentiralo više od 40 izlagača…
…uz zabavni program, ”hit” su bila edukativna predavanja, tor sa životinjama te dječji kutak…

Učka – Više od četrdesetak izlagača, uglavnom s područja učkarskih padina i Ćićarije, predstavilo je svoje autohtnone domaće proizvode na jučerašnjem Učkarskom sajmu, koji se peti godinu zaredom održao na prijevoju Poklon, a u prosjeku je na svakog izlagača pristiglo gotovo dvije stotine posjetitelja. Brojčano, tako bi izgledao sažetak ovogodišnjeg Učkarskog sajma, međutim ono puno važnije od suhoparnih brojki su dojmovi posjetitelja, koji redom hvale organizaciju i ideju jedintvene manifestacije koja radi na održavanju tradicije učkarskog kraja.

Suzi Petričić

Suzi Petričić


– Učkarski sajam jedina je manifestacija ovakve vrste na našem prostoru. Od svog početka zadržali smo isti koncept i ostali dosljedni sebi kroz promociju isključivo domaćih i autohtonih proizvoda, bez bižuterije i ćevapčića, pa vjerujem da je to glavni razlog što iz godine u godinu na Poklon stiže između osam i deset tisuća posjetitelja. Ljudi su željni nečega drugačijeg, što ne mogu naći na nekoj od nekoliko desetaka ribarskih fešti koje se organiziraju tijekom ljeta, a uz to pokrivamo i područje dvije županije, iz koje nam uglavnom stiže podjednak broj gostiju. Ove godine napravili smo iskorak i prema stranim turistima, jer smo krenuli s višejezičnom promocijom po hotelima, pa se javljaju pojedini gosti koji su kazali da su produžili svoj boravak samo kako bi mogli razgledati sajam. To je naš mali doprinos produljenju turističke sezone, kazala je Suzi Petričić, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Učka, koja stoji iza organizacije već tradicionalne manifestacije.
Naravno, osim kvalitetne ideje, nešto posjetitelja stigne i zahvaljujući nostalgiji, sjećanju na vremena kad je izlet na Učku bio vrhunac nedjeljnog obiteljskog dana, pa je upravo druženje jedan od glavnih motiva odlasku na ”pijat repe” i ”žmuj gemišta” koji su se mogli priskrbiti na nekom od pet šankova. Ima tu i drugih motiva koje izdvajaju posjetitelji – ugodan zrak, netaknuta priroda, niže temperature, ali i kvalitetna ponuda.
A upravo ta ponuda ove je godine bila daleko jača nego ikada – izlagači su postavljeni duž čitavog odmorišta na Poklonu, ali i uz cestu prema restoranu Dopolavoro, te pješačku stazu koja vodi prema staroj partizanskoj poljskoj bolnici, a njihovi su proizvodi nudili zaista razonvrsne delikatese: od meda i marmelada, preko mesnih i mliječnih prerađevina te puževa, do prepeličjih jaja, tartufa, ljekovitog bilja i maslinova ulja. Uz brojne proizvođače, centralno mjesto na Učkarskom sajmu rezervirano je i za razne kulturne udruge koje prezentiraju starinske zanate i daju doživljaj ”kako su živeli naši stari” – ove su godine tu centralnu ulogu odigrale članice ”Radionice Ćićarija” koje su prezentirale obradu vune po starinski, a uz starinsku kovačnicu i lončariju, interes posjetitelja privukao je izrađivač drvenih košića Anton Zović iz udruge ”Ognjišće” te Rukavčanke okupljene u udruzi ”Domoljub 1909.”. Usprkos ”domoljubnom” imenu, one imaju manje veze s Thompsonom, a daleko više s Ivanom Matetićem Ronjgovom, a na Poklonu su prezentirali ”težački život” otprije stotinu godina.
ucka_sajam_2011-7
– Prišli smo pokazat kako je nekad zgledalo živjenje, kad je dan počel već na četiri ure jutro kad su se muzle koze i krave. Stavile smo sušit ”bjankeriju“, a imamo i grabje i motičicu za okopat ovo malo vrta oko nas… Donesle smo i stare ”aparate“, kao što je pegla, a imamo i dječji kutak kade je karijola za se igrat i pupi. Najbitneji del je komoda na koj je slika od pira, vrčina i druge stvari, kazala je Marijana Kalčić Grlaš.
Ove godine formiran je i dječji kutak, s raznim didaktičkim igrama tematski vezanim uz učkarsko područje, koji je smješten tik uz tor sa životinjama, najveću atrakciju Učkarskog sajma kad su djeca u pitanju. Uz boškarina, svoju su raskoš predstavile koze, istarska ovca pramenka te istarski tovar. Djeca i oni nešto stariji mogli su ponešto novo naučiti i u učionici u prirodi gdje su održana tri atraktivne prezentacije – o biologiji vukova i njihovoj pojavnosti na Učki govorio je Josip Kusak, o pretkršćanskim bogovima Tomo Vinšćak, a zanimljivo predavanje nazvano ”Umjetnost zavođenja u životinjskom svijetu” održao je Duje Lisičić.
Zabavni program otvorile su Mažoretkinje grada Opatije, a tijekom ranog poslijepodneva nastupili su i Ženska klapa ”Volosko”, Kumpanija ”Kosirići” iz Tinjana, Trio ”Šaltin” iz Buja, dok su glavne zvijezde Anelidi te Dražen Turina Šajeta. Posjetiteljima su se predstavili i svi nacionalni parkovi na području Republike Hrvatske, a svoje su štandove zaslužili i mreža škola Parka prirode Učka te Ivica Mesar iz Marije Bistrice, izrađivač drvenih dječjih igračaka koje su pod zaštitom UNESCO-a kao kulturna baština.
Liburnija.net: Jedno od predavanja na ovogodišnjem sajmu... @ Učka

Liburnija.net: Jedno od predavanja na ovogodišnjem sajmu... @ Učka


Liburnija.net: Učkarski sajam - druženje na friškom zraku @ Učka

Liburnija.net: Učkarski sajam - druženje na friškom zraku @ Učka


Liburnija.net: Tradicija... @ Učka

Liburnija.net: Tradicija... @ Učka


Liburnija.net: Moby - slikaj i mene... @ Učka

Liburnija.net: Moby - slikaj i mene... @ Učka


Liburnija.net: Autohtoni suveniri... @ Učka

Liburnija.net: Autohtoni suveniri... @ Učka


Liburnija.net: Učkarski sajam - druženje na friškom zraku @ Učka

Liburnija.net: Učkarski sajam - druženje na friškom zraku @ Učka


Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Sandro Rubinić pl. Moby
Vezane vijesti:
VIDEO: Ove nedjelje održava se 5. Učkarski sajam @ Poklon

error: Content is protected !!