FOTO: Tribina o prostornom planiranju izazvala velik interes građana – Opatijce i dalje ‘boli’ krov hotela Kvarner @ Opatija

Nekoliko komentara iz redova publike zamjerilo je gradskim vlastima da kod prostornog planiranja podilaze prvenstveno interesima investitora, a zanimljiva je bila i opservacija da apartmanizacija Opatije, velike investicije u stanogradnju, zapravo pogoršavaju standard života Opatijaca jer ruše prosječnu vrijednost „stambenih kvadrata“. Fotogaleriju s tribine pogledajte na ovom linku

Opatija – Velik interes javnosti izazvala je sinoć održana tribina „Vizija urbanističkog razvoja Grada Opatije“ u organizaciji Gradskog vijeća, koja je gotovo u potpunosti ispunila veliku dvoranu centra Gervais.

Na tribinu su se odazvali i eminentni stručnjaci s područja arhitekture, prostorno-planskog uređenja, urbanizma, građevine i drugih područja. Tako je, između ostalih, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ doc. dr. sc. Koraljka Vahtar Jurković dala pregled zakonske regulative i revitalizacije perivojnog naslijeđa Opatije, prof. dr. sc. Branko Blažević s Fakulteta za turistički i hotelski menadžment predstavio Strategiju razvoja Grada Opatije i nedavno usvojeni Akcijski destinacijski plan, dr. sc. Biserka Dumbović – Bilušić iz Konzervatorskog odjela u Rijeci definirala je potrebne stručne podloge i osvrnula se na neujednačenost u odlukama vezanim uz očuvanje opatijske kulturno-povijesne baštine.

U drugom dijelu tribine u raspravu su se uključili i građani, koji su brojnim pitanjima i komentarima pokazali svoj interes za ovu tematiku. Među „vrućim“ temama u opatijskoj javnosti bila je kontroverzna intervencija na krovu hotela Kvarner za koju je dr. sc. Biserka Dumbović – Bilušić iz Konzervatorskog odjela u Rijeci kazala kako se radi o grešci konzervatora, ali i svih uključenih u proces rekonstrukcije Kvarnera, ali i kako će se ta pogreška morati ispraviti. Komentirao je to i Davor Šprajc, moderator tribine i član Odbora za prostorno planiranje Gradskog vijeća, kazavši da su „krovovi peta fasada“ te da se takve intervencije na krovovima ne smiju dopuštati. Građani su komentirali i lokaciju budućeg dječjeg vrtića na Punta kolovi, ocijenivši ju izrazito lošim rješenjem, a kritizirali su i česte točkaste izmjene prostornih planova u proteklim godinama, što su i stručnjaci ocijenili kao manje kvalitetno, ali ponekad nužno rješenje. Nekoliko komentara iz redova publike zamjerilo je gradskim vlastima da kod prostornog planiranja podilaze prvenstveno interesima investitora, a zanimljiva je bila i opservacija da apartmanizacija Opatije, velike investicije u stanogradnju, zapravo pogoršavaju standard života Opatijaca jer ruše prosječnu vrijednost „stambenih kvadrata“.

– Zadovoljan sam tribinom, odaziv je bio iznimno velik i pokazao opravdanost ove ideje. Posebno mi je drago što je velik dio publike postavljao pitanja i komentirao. Opatija nema gradskog trga, ali ova tribina je bila vrsta „agore“ na kojoj se čuo glas javnosti i na kojoj smo mi političari imali prilike čuti što javnost misli, što stanovnike Opatije zanima i muči. Moja velika želja je da se tribine nastave održavati i postanu ubičajen dio opatijske demokracije, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić.

Fotogaleriju s tribine pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!