ERSTE AD

[FOTO] U galeriji Eugen K. održano predstavljanje grafičko pjesničke mape ‘Hommage Tonku Maroeviću’

Grafička mapa sastoji se od 33 rada, 31 grafike, jednog akvarela, slikara Dine Trtovca i jedne print fotografije Ivana Posavca, a kako je proteklo otvorenje provjerite u velikoj fotogaleriji…

Brseč – Predstavljanje grafičko pjesničke mape Hommage Tonku Maroeviću održano je prošle nedjelje u galeriji Eugen K. u Brseču.

Grafičko pjesnička mapa Hommage Tonku Maroeviću tiskana je uz Sonetni vijenac Luke Paljetka posvećen preminulom Tonku Maroeviću, u ediciji Vid koju je osnovao, uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Ovo bibliofilsko izdanje Zbirke Biškupić (Edition Biškupić) objavljeno je u Zagrebu 2020. godine. Mapa je tiskana u 57 primjeraka i u njoj sudjeluje 33 umjetnika svojim djelima.

– Ideja o tiskanju grafičke mape nastala je na inicijativu Bože Biškupića koji je želio odati počast nedavno preminulom akademiku Tonku Maroeviću, neposredno pred njegov sedamdeset deveti rođendan koji nije dočekao. Pozvao je i Tonkovog prijatelja, akademika Luku Paljetka, da se pridruži svojim stihovima ovom izdanju. Valja reći da su brojni umjetnici surađivali s Tonkom Maroevićem i s velikim su entuzijazmom pristupili inicijativi. Tonko Maroević je bio izuzetno pristupačan i tolerantan čovjek, erudita i veliki poznavatelj likovnih umjetnosti i suvremenih umjetnika. Često se družio s likovnjacima, a svoje usluge pisanja predgovora u katalozima, otvaranja izložbi ili pisanja tekstova za monografije umjetnicima nije htio naplatiti honorar. Osjećali smo da je sve to radio prijateljski, iznimno profesionalno, kao kolega kolegama. Mnogi smo mu zahvalni na izvrsnim nadahnutim tekstovima, istaknula je Maja S. Franković.

Grafička mapa sastoji se od 33 rada, 31 grafike, jednog akvarela, slikara Dine Trtovca i jedne print fotografije Ivana Posavca.

— Grafike su izrađene u raznim tehnikama no ipak prevladavaju tehnike dubokog tiska: suhe igle, bakropisa, akvatinte, reservagea i Hayter tehnike te linoreza i drvoreza. Tema je bila određena posvetom Tonku Maroeviću iako su se umjetnici vrlo slobodno odnosili prema njoj. Neki su odgovorili asocijacijama na mjesto rođenja Tonka Maroevića, Starom Gradu na Hvaru, ili poveznicama uz more, sunce i mjesec. Umjetnici koji sudjeluju s radovima u mapi su: Nevenka Arbanas, Ena Bajuk, Biserka Baretić, Tomislav Buntak, Maja S. Franković, Kažimir Hraste, Josip Ivanović, Zlatko Keser, Jure Kokeza, Igor Konjušak, Željko Lapuh, Tihomir Lončar, Matko Mijić, Zoltan Novak, Frane Paro, Lukša Peko, Dimitrije Popović, Zdenka Pozaić, Ivo Prančić, Davorin Radić, Siniša Reberski, Tin Samaržija, Miran Šabić, Robert Šimrak, Ivica Šiško, Josip Škerlj, Matko Trebotić, Munir Vejzović, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki i Marko Živković. Grafike su otisnute na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i ateljeima umjetnika. Sonetni vijenac Luke Paljetka otisnut je u tiskari „Printera“ u Svetoj Nedelji, napisala je Maja S. Franković.

O akademiku Tonku Maroeviću
U svom domu u Starom Gradu na Hvaru u ljeto 2020. godine iznenada je preminuo akademik Tonko Maroević. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, književnik, pjesnik, esejist i prevoditelj. Ostavio je bogati opus likovnih osvrta, brojne knjige i studije. Rođen je u Splitu 22. 10. 1941. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i povijest umjetnosti. Doktorirao je u Zagrebu 1976. godine. Od 1970. godine bio je zaposlen na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Istraživao je suvremenu hrvatsku umjetnost, objavljivao likovne kritike i rasprave u periodici, pisao predgovore monografija i kataloga o modernim i suvremenim hrvatskim likovnim umjetnicima te mapama grafike. Bio je neumorni književni kritičar i pjesnik, prevoditelj Dantea, Petrarke i Borgesa. Interes za katalonsku književnost 1987. godine ukoričio je u Bikovoj koži, antologiji katalonskog pjesništva. Autor je dvadesetak likovnih monografija te brojnih predgovora u katalozima i mapama: za Borisa Bućana, Nives Kavurić-Kurović, Eda Murtića, Marina Tartagliu, Raoula Goldonija, Munira Vejzovića te tekst u grafičkoj mapi Obiteljski album Voje Radoičića i Maje S. Franković i brojne druge. Njegovi mnogobrojni objavljeni tekstovi o likovnim temama i umjetnicima doprinijeli su razumijevanju i pojašnjenu bitnih tendencija unutar hrvatske likovne prakse. Sveopće je poznato da je Maroević trasirao i opisao bitne tendencije i fenomene u modernoj i postmodernoj hrvatskoj umjetnosti. Bio je jedan od vrsnih primjera znanstvenika koji je zaslužan za spajanje likovnih i književnih interesa kao i za metodologiju njihove obrade. Taj učeni esejist i posvećeni likovni kritičar (i nezamjenjivi promotor likovnog života), u tekstovima iz povijesti umjetnosti vješto je spajao literarnu edukaciju s teorijskim znanjem. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i državne nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo 2013. godine te nagrade Goranov vijenac za pjesnički opus 2018. Bio je redoviti član HAZU, u razredu za književnost.

U Galeriji Eugen K. Održano Predstavljanje Grafičko Pjesničke Mape ‘Hommage Tonku Maroeviću’

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!