FOTO: U Hrvatskom muzeju turizma otvorena izložba Dražena Trogrlića @ Opatija

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

Na izložbi su predstavljeni Trogrlićevi radovi iz ciklusa Mediteranski zapisi koji je započeo 2010. godine. Veliku fotogaleriju s otvorenja izložbe pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

Opatija – Hrvatski muzej turizma ugostio je izložbu akademskog slikara Dražena Trogrlića koja je postavljena u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“.

Na izložbi su predstavljeni Trogrlićevi radovi iz ciklusa Mediteranski zapisi koji je započeo 2010. godine. Obzirom da autor u svom slikarskom razvoju teži pročišćenju i forme i sadržaja, riječ je o radovima koji dakako ne interpretiraju mediteranski ambijent doslovno, već su djela oblikovana kao natruhe one iskonske ljepote koja je svojstvena primorskom pejsažu ili samo moru i nebu na horizontu.

Tonko Maroević je za ciklus Mediteranski zapisi napisao: „Doista, u vedroj i provjetrenoj zračnosti sredozemnoga krajolika i boje dobivaju na intenzitetu, sunce pobuđuje i budi, sebi bliska, jarka crvenila i žutila, a čitava kromatska ljestvica također se oslobađa robovanja tonskim preljevima i koketnim mješavinama. Suočen sa zornošću svjetlosnih učinaka i slikar je reagirao što neposrednije, skicozno i improvizirano, dijelom na papirima, dijelom na platnima, kako bi što primjerenije fiksirao stečene dojmove.“

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

Dražen Trogrlić rođen je 1958. godine u Varaždinu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine u klasi prof. Raoula Goldonija. Zatim je bio polaznik majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Do sada je imao mnogo samostalnih i sudjelovao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Profesor je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Živi i radi u Zaprešiću.

Veliku fotogaleriju s otvorenja izložbe pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!