FOTO: U Lošinjskom muzeju otvorena izložba Darije Žmak Kunić

izlozba_darija_zmak_kunic_losinj_2015_1

Uz brojne građane Lošinja, na otvaranje izložbe “s kopna” je došlo i nekoliko autoričinih kolega i kolegica. Detalje provjerite u nastavku teksta, a nekoliko fotografija s otvorenja pogledajte na ovom linku

izlozba_darija_zmak_kunic_losinj_2015_2

Volosko – U Lošinjskom muzeju otvorena izložba crteža, instalacija, interaktivnih objekata, intervencija u prostoru i videozapisa autorice Darije Žmak Kunić.

Samostalna umjetnica iz Rijeke magistrica je umjetnosti, a kako sama kaže, izbjegava opredjeljivanje za jedan umjetnički medij. Rezultat toga je izložba “Sakrij me u sjenu krila svojih”, atipična i za Lošinjski muzej, jer izlazi iz okvira galerije “Fritzi” i “upliće” se u stalne postave Lošinjskog muzeja na višim etažama zgrade.

– Supruga, majka, kućanica, radnica, umjetnica… a gdje je žena? Darija Žmak Kunić problematizira prisutnost žene komunicirajući s muzejom. Zadirući u stalni postav, ona istovremeno propituje ulogu žene i vidljivost muzeja u društvu. Jedva zamjetnim intervencijama na predmetima ili u prostoru, umjetnica ukazuje na gotovo neprimjetnu ženu koja uzmiče pred ulogom majke, supruge, umjetnice… Ženu koja zatomljuje vlastitu osobnost radi ispunjenja obveza i tuđih očekivanja, zapisala je kustosica Lošinjskog muzeja Marijana Dlačić u katalogu izložbe.

izlozba_darija_zmak_kunic_losinj_2015

Osim autorice i kustosice, na otvaranju izložbe govorile su još ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić i lošinjska dogradonačelnica Ana Kučić. Uz brojne građane Lošinja, na otvaranje izložbe “s kopna” je došlo i nekoliko autoričinih kolega i kolegica. Riječ su dobili akademski kipar Žarko Violić, vizualni umjetnik i ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj, a putem emitiranih zvučnih zapisa još i akademski kipar Miro Vuco, te umjetnica Andrea Knežević, s kojom je Darija Žmak Kunić ostvarila umjetničku suradnju.

Nekoliko fotografija s otvorenja pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!