[FOTO] U lovranskoj osnovnoj školi uspješno proveden eTwinning projekt pod nazivom ‘Uz čitanje riječi rastu’

Puno se čitalo, crtalo, glumilo, stvaralački izražavalo tradicionalnom tehnikom i digitalnom tehnologijom. Svih ovih aktivnosti bilo bi i vise da nije bilo pandemijske restrikcije i nastave na daljinu koja je ograničila djelovanje. Dio događanja se zbog toga preselio na internet objavljujući učeničke radove na stranicama lovranske osnovne škole i njene virtualne knjižnice.

Lovran – Tijekom ove školske godine u lovranskoj osnovnoj školi Viktora Cara Emina uspješno je proveden eTwinning projekt pod nazivom “Uz čitanje riječi rastu”. Cilj ovog projekta bio je promovirati čitanje među osnovcima od prvog do osmog razreda kroz poticanje stvaranja čitateljskih navika i čitateljskog ukusa te razvijati interes za čitanje i užitak. Ovaj projekt nastao je pod okriljem eTwinning platforme koja omogućava suradnju škola diljem Europe i rad na zajedničkim aktivnostima. Projekt se izvrsno uklopio u “Godinu čitanja” u kojoj se organiziraju i osmišljavaju aktivnosti koje doprinose afirmaciji čitanja kao osnovnog preduvjeta kulture. Tako su tijekom godine učenici različitim aktivnostima obilježili “Mjesec hrvatske knjige ” i “Dan hrvatske knjige “, Svjetski dan čitanja naglas i Svjetski dan poezije, ali i druge za čitanje važne obljetnice kojima se potiče ljubav prema čitanju. Motivirani pročitanim tekstovima učenici su se brojnim stvaralačkim i kreativnim uradcima izražavali povezujući pisanu riječ s drugim umjetničkim izričajima i digitalnom tehnologijom.

Učenici 6.razreda prema bajkama “Price iz davnina” Ivane Brlić Mažuranić stvarali su vlastite digitalne slikovnice u kojima su došle do izražaja sposobnosti prepričavanja i umjetničkog izražavanja. Tekst su saželi i slikovnicu ilustrirali pokazujući svoju kreativnu i maštovitu stranu. Djelom “Sretni kraljević” Oscara Wildea učenici 6.razreda su se poigrali dramatizirajući ga i predstavljajući u kazalištu sjene čime su stvorili posebnu iluziju bajkovitog svijeta. Dio učenika je to osmislio u radio dramu te zvukom pisanu riječ pretočio u novi umjetnički oblik.

Pisale su se pjesme, vizualizirali su se i ilustrirali pročitani stihovi te se čitalo i u prirodi. Poigravalo se i fotografijama, izrađivale se društvene igre i razredni leksikoni. S posebnim zadovoljstvom obilježen je Međunarodni dan pismenosti i Mjesec hrvatske knjige kada se po uzoru na naše glagoljaše pisala glagoljica uz svjetlost svijeće. Odrasli učenici, učenici 8.razreda bavili su se pravom i medijima promišljajući o medijskim tekstovima koji su bili polazište za stvaralački i istraživački rad te raspravu i kritičko mišljenje.

Dan sjećanja na žrtve holokausta bio je prigoda za čitanje Dnevnika Anne Frank i istraživanje o Drugom svjetskom ratu i holokaustu, a prikupljeni materijal je poslužio za postavljanje izložbe u razredu. Školska knjižnica oduvijek je mjesto u koje učenici rado zalaze radi posudbe knjige, druženja i razgovor. Tako je to bilo i u lovranskoj osnovnoj školi u kojoj su učenici trećih razreda savladali vještinu upotrebe dječjih enciklopedija i tragali za važnim informacijama.

Četvrti razredi su ranije stečeno znanje proširili te su se naučili sluziti pravopisom i to onom tiskanom i digitalnom inačicom. U školi je provedena višednevna glagoljska radionica u povodu “Mjeseca hrvatskog jezika”, a uoči toga svi učenici škole dobili su nagradni zadatak – pročitati plakat na glagoljici. Najuspješniji i najbrži je nagrađen vrijednom knjigom.

Iznimno su aktivne bile školske pričalice, učenice osmih razreda koje su koristile svaku slobodnu prigodu da učenicima nižih razreda pročitaju priču u školskoj knjižnici. Isto tako učenici šestih razreda ostvarili su zavidnu suradnju s četvrtim razredima, čitali su im vlastite obrade bajki Ivane Brlić Mažuranić, a u povodu Svjetskog dana poezije recitirali su im pejsažnu poeziju Dobriše Cesarića i Vladimira Vidića.

Puno se čitalo, crtalo, glumilo, stvaralački izražavalo tradicionalnom tehnikom i digitalnom tehnologijom. Svih ovih aktivnosti bilo bi i vise da nije bilo pandemijske restrikcije i nastave na daljinu koja je ograničila djelovanje. Dio događanja se zbog toga preselio na internet objavljujući učeničke radove na stranicama lovranske osnovne škole i njene virtualne knjižnice.

Dobrobiti čitanja su brojne, posebno kod djece školske dobi pa ovakvi projekti i aktivnosti iznimno su značajni ne samo za opće opismenjavanje i razvoj kulture već i u terapeutskom djelovanju i poticanju maste. Druženje s knjigom , njegovanje pisane rijeci i poticanje čitanja iz užitka, zalog su za uspjeh i napredak učenika.

– Sudjelovanje u projektu usustavilo je sve ono sto već godinama se radi u lovranskoj školi. Sve sto smo radili dokumentiralo se i objavljivalo , a to se do sada “preskakalo”. Učenici su uvijek spremni na suradnju , a naročito u ovo pandemijsko vrijeme kada svaki razred je u svom “balončiću” te su željni druženja i događanja, rekla je školska knjižničarka Sandra Salopek.

Svoje zapažanje o provedenom projektu naziva ” Uz čitanje riječi rastu ” , iznijela je voditeljica i učiteljica hrvatskog jezika Martina Pećar Đurović:

– Rad na projektu bio je pravi užitak. Zadovoljstvo je bilo gledati kako sam naslov projekta kazuje, rijeci rastu, kako svaka pročitana riječ poprima novi oblik , mislima i rukama učenika postaje novo umjetničko djelo. Pročitani tekst tako je bio prigoda za stvaralačku aktivnost i poticaj za novi umjetnički izričaj. Lovranski osnovci još jednom su pokazali svoju kreativnost i maštovitost zbog čega sam na njih ponosna, rekla je na kraju zadovoljna ovim uspješno provedenim projektom učiteljica hrvatskog jezika Martina Pećar Đurović.

U Lovranskoj Osnovnoj školi Uspješno Proveden ETwinning Projekt Pod Nazivom ‘Uz čitanje Riječi Rastu’

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net