FOTO U opatijskom Crvenom križu održano natjecanje u pružanju prve pomoći

Pobjednička ekipa iz Hoteljersko-turističke škole će, zajedno s učenicima iz Brešce u kategoriji osnovih škola, predstavljati Liburniju na međužupanijskom natjecanju 6. travnja u Puli.

Opatija – Gradsko natjecanje u pružanju prve pomoći za osnovne i srednje škole s područja Liburnije održano je prošle subote u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Opatija. Natjecanje se sastojalo od dva dijela: u prvom, teorijskom dijelu, ispitano je znanje o ljudskim pravima, povijesti Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, humanim vrijednostima te znanje iz prve pomoći, dok su u drugom, praktičnom dijelu, sudionici podijeljeni u ekipe trebali pružiti prvu pomoć volonterima “ozlijeđenim” u različitim situacijama.

U natjecanju u kategoriji podmlatka HCK sudjelovale su ekipe učenika OŠ s područja Liburnije, uz svoje mentore za teorijski dio natjecanja (koordinatori škola za programe Crvenog križa), a to su: OŠ „Drago Gervais“ Brešca (prof. Mirela Tuhtan), OŠ „Dr. Andrija Mohorovičić“ Matulji (prof. Marija Keškić), OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija (prof. Marija Grašo Tolić) i OŠ „Viktor Car Emin“ Lovran (prof. Tatjana Halavuk). Pobjedu su odnijeli učenici iz Brešce u sastavu Luka Balent, Nina Gregorović, Patrick Perica, Lana Sanković, Dominika Šporčić i Tara Kućel. Drugo mjesto osvojili su učenici  OŠ „Dr. Andrija Mohorovičić“ Matulji, treće mjesto osvojili su učenici OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija dok su četvrto mjesto osvojili učenici OŠ „Viktor Car Emin“ Lovran.

U kategoriji mladih HCK sudjelovale su ekipe iz Hotelijersko-turističke škole Opatija (prof. Sandi Basić) i Gimnazije Eugena Kumičića Opatija (prof. Damir Kuvačić), a pobjedu je odnijela ekipa iz Hotelijersko-turističke škole Opatija u sastavu Ian Cvečić, Eni Hasanović, Gabrijela Kolozeti, Kim Kovačević, Antonio Morožin i Hana Šibić koji će zajedno s učenicima iz Brešce u kategoriji osnovnih škola predstavljati Liburniju na međužupanijskom natjecanju 6. travnja u Puli.

Učenicima su u stjecanju praktičnih znanja i vještina iz prve pomoći tijekom zadnjih nekoliko tjedana pomagali mentori iz Crvenog križa: liječnik Mario Sušanj i studenti Maša Dunatov, Katarina Mance i Frane Babić. Da bi učenicima bilo što ugodnije na samom natjecanju pobrinuli su se djelatnici GD CK Opatija i članovi Udruge “Kulturni front”, kao i sponzori Restaurant Ružmarin i opatijski ugostitelj Kristijan Brko.

Organizatori iz opatijskog Crvenog križa istakli su kako su izrazito zadovoljni što već 23 godine organiziraju ovo natjecanje i za njega pripremaju učenike iz više osnovnih i srednjih škola s područja Liburnije. Posebno su pohvalili sudionike natjecanja koji su pokazali velik entuzijazam, interes i volju za svladavanjem zahtjevnog gradiva kako bi bili sposobni pomoći unesrećeima ako se za to ukaže potreba. Razvoj kompetencija za pomaganje drugima je, naposlijetku, i jedna od temeljnih misija Crvenog križa.

U Opatijskom Crvenom Križu Održano Natjecanje U Pružanju Prve Pomoći

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Ivan Cerovac / PodUčkun.net

error: Content is protected !!