FOTO U organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza i komisije za planinarske puteve održani tečajevi za markaciste @ Rijeka, Matulji

Novi markacisti pokazali su odlično teoretsko znanje, uz iznimno zalaganje i interes na praktičnom dijelu. Kako je protekao praktični dio pogledajte u priloženoj fotogaleriji…

Matulji/Rijeka – U želji za još boljim održavanjem planinarskih putova, Komisija za planinarske putove HPS-a održala je u Rijeci tečajeve za markaciste (markirante), za planinarska društva iz Istarske i Primorsko-Goranske županije, i to tečaj temeljnog stručnog osposobljavanja markacista te tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista i markacista voditelja.

Također, održan je sastanak predstavnika lokalnih subjekata, zainteresiranih za održavanje planinarske infrastrukture. Teoretski dio tečaja održan je 23. i 24. ožujka u sjedištima riječkih planinarskih društava: Kamenjak, Platak, Učka i Duga. Praktički dio tečaja održan je 30. ožujka i 6. travnja na planinarskim putovima koje održavaju markacisti pripadnih društava.

Na dijelu obilaznice Lisinskog puta od Orjaka do Beljača kružnom stazom pokazali su novo stečena znanja, uz ukazivanje instruktora Ronalda Schreinera na učinjene propuste i potrebna poboljšanja na postojećoj markaciji. U sjedištu PD Učka i Duga u Rijeci 7. travnja održan je posljednji dan praktične nastave. Tečaj temeljnog stručnog osposobljavanja markacista završilo je 53 planinarki i planinara. Oni su stekli zvanje “markacist”, uz pripadnu diplomu i iskaznicu. Iz Članica IPS-a ima ih 20, a iz našega kraja osam, a to su Tatjana Peloza, Igor Peloza, Elio Pobar, Mateo Ružić, Adela Smokrović i Valter Kinkela (PD Lisina) te Stiven Knaus i Igor Eškinja (PD Opatija)

Novi markacisti pokazali su odlično teoretsko znanje, uz iznimno zalaganje i interes na praktičnom dijelu. Ujedno je obavljen vrlo koristan rad na pripadnim PP koje društva održavaju. Tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja završilo je 27 postojećih markacista i markacista voditelja, od kojih četvero iz članica IPS-a , a od naših Milan Matko iz PD Lisina te Ljudmila Petrić iz PD Opatija.

Uz dopunsko znanje postojećih markacista i markacista voditelja, članice IPS-a dobile su odličnu generaciju mlađih markacista, što je garancija za dobro stanje naših planinarskih putova i u budućnosti. Tečajeve su održali članovi Komisije za planinarske putove HPS-a: Bernarda Huzjak (pročelnica), Matija Perić (instruktor i voditelj tečaja), Hrvoje Gold i Ronald Schreiner (instruktori), te Vladimir Rojnić, Drago Špoljarić i Željko Žugec (članovi Komisije).

U Organizaciji Hrvatskog Planinarskog Saveza I Komisije Za Planinarske Puteve Održani Tečajevi Za Markaciste @ Rijeka, Matulji

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Tekst: Vladimir Rojnić i Miloš Vrenc

 

error: Content is protected !!