FOTO: U prepunom domu Liburnija koncertnim druženjem Dule obilježio pola stoljeća uspješnog glazbenog staža @ Volosko

royali_bonaca_obljetnica_dusko_jelicic_dule_50_godina_volosko (14)

Slavljeničkim koncertom ”I tako vreme pasuje” održanom sinoć u vološćanskoj Dvorani Liburnija, Duško Jeličić Dule je prisutne posjetitelje stavio u vremensku kapsulu i vratio pola stoljeća unatrag te zajedno sa svojom ‘braćom po instrumentima’ podsjetio kako ‘vreme pasuje, a muzika ostaje’. Veliku fotogaleriju s druženja u Liburniji pogledajte na ovom linku

royali_bonaca_obljetnica_dusko_jelicic_dule_50_godina_volosko (6)

Volosko – Prije točno pedeset godina Dule je koncertom u Liču započeo svoj glazbeni put, a od grupe Royali preko Bonace pa sve do današnjeg dana stalo je tisuće prijeđenih kilometara, nekoliko stotina tona opreme koje su prošle preko ruku i veliki glazbeni opus koji je postao kulturna baština našega kraja.

Slavljeničkim koncertom ”I tako vreme pasuje” održanom sinoć u vološćanskoj Dvorani Liburnija, Duško Jeličić Dule je prisutne posjetitelje stavio u vremensku kapsulu i vratio pola stoljeća unatrag te zajedno sa svojom ‘braćom po instrumentima’ podsjetio kako ‘vreme pasuje, a muzika ostaje’. Brojni čestitari, prijatelji, sugrađani i obožavatelji napunili su prostor Liburnije do posljednjeg mjesta, a Dule im se odužio energičnom svirkom sa svojim kolegama s kojima je i startao svoju karijeru.

royali_bonaca_obljetnica_dusko_jelicic_dule_50_godina_volosko (20)

Prva grupa u kojoj je svirao bili su opatijski Royali (Milutin Kinkela Kiko na bubnjevima, Mile Černigoj na ritam gitari, Aljoša Kohuč na solo gitari, Ranko Ožbolt na klavijaturama i Slobodan Poščić – Boko, na čije je mjesto ”uskočio” Dule, na bas gitari), a nakon raspada grupe 1968. godine osniva ”Jučer nestale” u kojoj svira do 1976. kada osniva ”Bonacu” s kojom, do današnjih dana, djeluje u gotovo nepromijenjenom sastavu : Edi Lazarić – klavijature, Silvana Jeličić – vokal, klavijature te Duško Jeličić – vokal.

Bonaca je u velikoj mjeri pridonijela promidžbi opatijskog turizma u zemlji i inozemstvu te postala jedan od njegovih zaštitnih znakova. Tijekom godina rada ostvarili su na stotine nastupa u zemlji i izvan nje. Legendarne pjesme ”Petrsin i Češanj”, ”Mačak z Voloskega”, ”Marija”, ”Beli, Cres i Lubenice”, ”Kupil san motorku”, ”Moji škoji”, ”Ne reči nikad rogi ribaru”, ”Ma ča će to mane” nezaobilazne su kad je Dule u pitanju, a kao veliki ljubitelj maškara i osnivač opatijske Balinjerade piše i maškarane hitove ”A ča sada”, ”Maškare Lovranske” i ”Maškarana cela j’ Opatija”.

royali_bonaca_obljetnica_dusko_jelicic_dule_50_godina_volosko (46)

Zbog iznimne popularnosti među publikom, ali i svojim kolegama s glazbene scene, traženo je lice za glazbene suradnje pa je tako snimao s Ivom Robićem, Đurđicom Barlović, Puhačkim orkestrom Lovran, Draženom Turinom Šajetom, Alenom Vitasovićem, Antonijem Krištofićem… Njegova pjesma ”Beli, Cres i Lubenice” najizvođenija je pjesma popularne emisije ”Glista” Radio Rijeke na čijoj je top listi bila više od 200 tjedana kontinuirano.

Na svečanosti je Jeličiću, inače predsjedniku županijske organizacije HGU, uručena plaketa kojom ga Hrvatska glazbena unija nagrađuje povodom 50 godina glazbenog djelovanja te slika Vedrana Ružića prigodnog imena ‘Mačak z Voloskega’.

Veliku fotogaleriju s druženja u Liburniji pogledajte na ovom linku

royali_bonaca_obljetnica_dusko_jelicic_dule_50_godina_volosko (18)

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!