FOTO: U znaku pjesme i vina – Obilježena tradicionalna fešta Antonjica na Zvonećoj @ Matulji

antonjica_na_zvonecoj_2016_jarbola (1)

U drugom dijelu poslijepodneva fešta se preselila na plato pred crkvom sv. Antona, gdje je održan mali sajam uz degustaciju domaćeg vina, te zanimljiv kulturno-zabavni program. Na ovom linku pogledajte foto-galeriju koju smo pripremili.

antonjica_na_zvonecoj_2016_jarbola (4)

Zvoneća – Antonjica na Zvonećoj, tradicionalna pučka fešta u matuljskom zaleđu, protekla je jučer u znaku pjesme i vina. Početne ”taktove” manifestaciji koja je obilježila nedjeljno poslijepodne, dala je tradicionalna glazba lokalnog podneblja, zahvaljujući CD-u ”Ala ćemu jenu!” i popratnoj knjižici posvećenima zvonejskom starom kanatu. Naime, ovo je vrijedno izdanje nedavno objavila Naklada Kvarner, a jučer u osnovnoj školi održano je predstavljanje koje je okupilo velik broj mještana.

– Posebna atrakcija ovog izdanja je arhivski CD pronađen u starim zapisima, a radi se o autentičnom dokumentu, zapisu jedne večeri u kojoj su Duško Prašelj i Leo Ivančić, u društvu lokalnih ljudi, u domaćoj oštariji s fantastičnom atmsoferom zakantali i stvorili jedinstvenu situaciju koja je srećom ostala zabilježena, kazao je uime izdavača Franjo Butorac, zahvalivši na potpori Općini Matulji koja je sufinancirala izdavanje knjige. Butorac je prisutne podsjetio da je ovaj ”kanat zaštićen od UNESCO-a”.

antonjica_na_zvonecoj_2016_jarbola (2)

– To je pjesma koja ponekad zvuči grubo, ali radi se o našem velikom blagu i dijelu naše kulturne baštine koju trebamo doista čuvati kao kap vode na dlanu, zaključio je Butorac.

Jedan od urednika knjige i CD-a, Ramiro Palmić, dodao je kako se radi o glazbi jedinstvenog zvuka, ali nedovoljno poznatoj u javnosti te izrazio nadu kako će možda upravo ova knjižica biti poticaj na obnovu tradicije i pobuditi interes kod mladih ljudi.

U drugom dijelu poslijepodneva fešta se preselila na plato pred crkvom sv. Antona, gdje je održan mali sajam uz degustaciju domaćeg vina, te zanimljiv kulturno-zabavni program. U prilogu pogledajte foto-galeriju koju smo pripremili.

Na ovom linku pogledajte foto-galeriju koju smo pripremili.

antonjica_na_zvonecoj_2016_jarbola (3)

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!