FOTO: Umjetnički paviljon ”Juraj Šporer“ ugostio je izložbu akademika Zlatka Kesera

Otvorenje izložbe Zlatka Kesera

Izložba je otvorena sve do 25. ožujka, svakim danom od 10 do 17 sati, a kako je proteklo otvorenje provjerite u fotogaleriju u nastavku teksta…

Opatija – Prošle subote, u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“, pred dvadesetak posjetitelja održano je otvorenje izložbe akademika Zlatka Kesera.

Jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih slikara, profesor slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i akademik, sjajan pedagog i još bolji tumač bitka i spoznaje, umjetnik koji život i prirodu proučava precizno i sveoubuhvatno – sve je to Zlatko Keser.

– Zlatko Keser umjetnik je maštovitih prizora u kojima se figuralne i organičke asocijacije prožimaju sa slobodnim kromatskim poljima i znakovima. Ističe se infantilnim rukopisom i odnjegovanom kolorističkom materijom neobičnih i žestokih kontrasta. U ciklusima crteža, često erotična sadržaja, bliži je nadrealizmu i art brutu. Radi raskošna ulja, buntovničke kolaže, frenetične crteže, šaroliku keramiku i osebujno fresko slikarstvo. Zlatko Keser upravo mahnitom žestinom, divljeg i nezaustavljivog temperamenta, iznosi na površinu platna čitave nizove, spletove znakova, simbola i ikona svih religija, magija i mitova čovječanstva, definiranih njime samime. Njegova su Lica misli i osjećaji koji ključaju, koji se rasprskavaju u tijelu slikarstva s temperaturom višom od 40 stupnjeva i koji u svom eksplozivnom očaju, kaosu i kovitlacu grčevito postavljaju pitanja o neizrecivom i neprikazivom izvorištu neba i zemlje, o obuhvatnoj istini jednog jedinstvenog bitka, napisao je Zdenko Rus.

Akademik Zlatko Keser rođen je 23. siječnja 1942. u Zagrebu a slikarstvo je diplomirao 1967. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Otona Postružnika. Od 1975. godine suradnik je Majstorske radionice akademika Krste Hegedušića. 1982. postaje profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu a potom redoviti član Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a. Bavi se, uz slikarstvo, grafikom i zidnim slikarstvom, ilustriranjem knjiga i izradom vitraja, a radio je i u tehnici freske (freske u javnim prostorima u Koprivnici i Zagrebu).

Izložba je otvorena do 25. ožujka, svakim danom od 10 do 17 sati. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje!

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!