FOTO Umjetnost jednog glumca – Održana kazališna predstava ‘Mistero Buffo’

Kao kombinacija humora i tragedije, djelo predstavlja veliki izazov za glumce, a iako je nastalo 1969. godine i danas je vrlo aktualno.

Opatija – Više od 30 likova utjelovio je glumac Dražen Šivak u kazališnoj predstavi „Mistero Buffo“ održanoj prošlog petka u opatijskom Centru Gervais. U kombinaciji u kojoj se isprepliću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klaunovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno.

Zbirka satiričnih monologa „Mistero Buffo“, djelo talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala je 1969. godine, no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, iako potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.

Dariu Fou svojedobno je bio zabranjen ulazak u Ameriku, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom „Mistero Buffo“ na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci su lobirali protiv njegovog primitka Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji su organizirali terorističku grupu koja je otela, mučila i silovala njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Ovog genijalca teatra i umjetnosti to nije nimalo spriječilo da koristeći upravo te okolnosti iznađe novu snagu i inspiraciju kojima je podizao ljestvicu glumačke i kazališne umjetnosti.

Predstavu u produkciji Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra, režirala je francuska glumica i redateljica Lee Delong, a veliku fotogaleriju koju smo snimili u Gervaisu pogledajte u nastavku…

Umjetnost Jednog Glumca – Održana Kazališna Predstava ‘Mistero Buffo’

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!