FOTO: Unikatne jaslice Nenada Mandića ponovo otvorene za javnost @ Veprinac

jaslice_veprinac_nenad_mandic_2015_3

Svi dijelovi su unikatno napravljeni, a kalupi za izradu crjepova i cigli, sastavni su radni materijal uz glinamol, drvo i kamen. Veliku pomoć u poslu, čija priprema traje cijelu godinu, ima i djevojka Danijela, koja osim što ‘trpi’ Nenadov hobi, pomaže u slaganju jaslica. Veliku fotogaleriju Nenadovih jaslica možete pogledati na ovom linku

jaslice_veprinac_nenad_mandic_2015

Veprinac – Unikatne jaslice s najljepšim pogledom na Kvarner ponovo plijene pažnju svih mještana i gostiju Veprinca. Naime, Matujac s privremenim boravkom va Leprince, Nenad Mandić, već petu godinu zaredom izradio je i posložio jaslice ‘na oprten’.

Osnovni dio jaslica, tj. samu štalicu, nadopunio je selom, konobom, mlinom, boćarijom, crkvom, vjetrenjačom, ali i vjernim prikazom raznih obrta koji su nekada bili prisutni u svakom selu – od zidara, mesara, ribara, pralja, brusača noževa pa sve do pećnice za kruh, kondota, oštarije i mrkata. Spoj tradicije i modernih tekovina može se vidjeti gotovo u svakoj situaciji koju Neno dočarava svojim ručno rađenim objektima i figuricama, a rezultat je atraktivni ”svijet u malome” koji se prostire na 12 kvadrata.

jaslice_veprinac_nenad_mandic_2015_1

Svi dijelovi su unikatno napravljeni, a kalupi za izradu crjepova i cigli, sastavni su radni materijal uz glinamol, drvo i kamen. Veliku pomoć u poslu, čija priprema traje cijelu godinu, ima i djevojka Danijela, koja osim što ‘trpi’ Nenadov hobi, pomaže u slaganju jaslica.

Osim vizualnog dijela, i onaj audio je posebno pripremljen, a sa zvučnika dopire glazba slovenskog muzičara Lojzeta Slaka u koju su ukomponirani razni zvukovi tipični za selo – lavež, mijaukanje, žamor ljudi, crkvena zvona i sl.

Tijekom blagdana veliki broj građana posjećuje Nenadove jaslice, a osim susjeda i sumještana, posjetitelji do Veprinca potegnu čak iz Slovenije. Jaslice, koje se nalaze na adresi Veprinac 141, mogu se pogledati svakog dana od Vilje Božje do Sveta tri kralja.

Veliku fotogaleriju Nenadovih jaslica možete pogledati na ovom linku

jaslice_veprinac_nenad_mandic_2015_2

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!