FOTO Uskoro završena energetska obnova i uređenje dječjeg vrtića – Mališani „useljavaju“ za mjesec dana @ Veli Brgud

Projektom obnove zgrade vrijednim oko 5,2 milijuna kuna Općina Matulji dobit će pet novih skupina za oko sedamdesetoro djece.

Veli Brgud – Više od 5,2 milijuna kuna uložit će Općina Matulji u rekonstrukciju, uređenje i opremanje dječjeg vrtića i škole u Velom Brgudu, rekao je načelnik Mario Ćiković na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen projekt energetske obnove vrtićke i školske zgrade stare više od stoljeća.

– Stogodišnja zgrada vrtića i škole temeljito se obnavlja, a završetak radova očekuje se 5. studenog, dok bi djeca u obnovljeni vrtić trebala krenuti tjedan dana kasnije. Imat ćemo pet skupina s vrhunskim uvjetima rada, a posebno je važno što ćemo tu imati dvije jasličke skupine koje su vrlo važne za „gornji kraj“, rekao je Ćiković, dodavši kako Općina Matulji sustavno radi na unaprjeđenju energetske učinkovitosti objekata u općinskom vlasništvu, među kojima su posebno važni objekti odgoja i obrazovanja.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi oko 1,24 milijuna kuna, a putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 435 tisuća kuna, odnosno nešto više od 35 posto investicije. Dodatna sredstva od gotovo 400 tisuća kuna osigurana su prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a preostalu trećinu „pokrila“ je Općina Matulji.

Provedba projekta započela je u studenom 2016. godine izradom glavnog projekta energetske obnove dok su radovi započeli u lipnju ove godine, a izvodi ih tvrtka KS-Gradnja d.o.o. iz Oprisavaca. Osim nove toplinske izolacije vanjske ovojnice, izvršit će se rekonstrukcija krova, zamjena vanjske stolarije i ugradnja solarnog sustava za pripremu tople vode. Cilj projekta je provedbom planiranih mjera ostvariti uštede u godišnjoj potrošnji energije za čak 78 posto i podignuti energetski razred objekta sa sadašnjeg D na energetski razred B.

– Uz sredstva za energetsku obnovu, Općina Matulji od Ministarstva za za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osigurala je gotovo 950 tisuća kuna za radove kompletnog uređenja unutarnjeg prostora zgrade, a iz vlastitih sredstava izdvojit ćemo 2,5 milijuna kuna, pojasnio je načelnik.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Jelena Stepić naglasila je važnost takvih ulaganja jer se podizanjem kvalitete boravka djece i rada zaposlenika u područnim odgojno-obrazovnim ustanovama utječe i na trendove kretanja stanovništva u manjim mjestima.

– Zahvalna sam Općini Matulji što je krenula u projekt uređenja i energestke obnove vrtića u Velom Brgudu, jer uvjeti koje ćemo dobiti puno će značiti ne samo za djelatnike i djecu, već i za roditelje, ali i čitav ovaj kraj, kazala je Stepić, dodavši kako će u vrtić ove godine biti upisano pedesetak djece, a od iduće očekuje kako će ih biti sedamdesetak.

Voditeljica projekta Astra Gašparini naglasila je kako će se rekonstrukcijom objekta, provedbom mjera energetske obnove te uvođenjem obnovljivih izvora energije direktno utjecati na energetsku učinkovitost objekta i unaprijediti kvaliteta boravka djece u objektu kao i uvjeti rada zaposlenika te omogućiti razvoj usluga u ustanovi.

– Kako bi se zaokružila obnova objekta, Općina trenutno priprema prijavu projekta uređenja okoliša i dječjeg igrališta u Velom Brgudu na natječaj Lokalne akcijske grupe (LAG) „Terra Liburna“, za provedbu tipa operacije 3.1.1. iz Lokalne razvojne strategije “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, kazala je Gašparini.

Osim energetske obnove objekta u Velom Brgudu, u rujnu su potpisana još tri ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava i to za projekte energetske obnove Osnovne škole Dr. Andrija Mohorovičić, Područne škole i dječjeg vrtića Jušići te zgrade Općine Matulji. Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi 8,75 milijuna kuna, od čega je za sufinanciranje do sada osigurano preko 2,9 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz europskog fonda za regionalni razvoj.

– Projekt energetske obnove Područne škole i dječjeg vrtića Rukavac ukupne vrijednosti 1.112.000,00 kuna također je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ te se uskoro očekuju rezultati te prijave i odobravanje dodatnih EU sredstava kao i za Veli Brgud, zaključila je Gašparini.

Mališani „useljavaju“ Za Mjesec Dana @ Veli Brgud

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

Napiši Komentar

Pogledaj sve komentare

error: Content is protected !!