FOTO: Uspješno okončana velika radna akcija @ Učka

radna_akcija_opo_ucka_2014

Među ukupno stotinjak sudionika najmlađa članica navršila je godinu i pol, a najstarija osamdeset godina. Fotografije s radne akcije možete pogledati na ovom linku

Veprinac – U subotu 15. ožujka 2014. održana je velika radna akcija na trasi Opatijske planinarske obilaznice, koju je organiziralo Planinarsko društvo ”Opatija“.

Predsjednica Društva Mirjana Brumnjak istaknula je kako je veoma ugodno iznenađena vrlo velikim odazivom i zahvalila svima koji su se spremno i nesebično odazvali pozivu. Uz pedesetak članova samoga Društva akciju je podržao i Grad Opatija, čijih se tridesetak djelatnika, predvođenih gradonačelnikom Ivom Dujmićem i dogradonačelnikom Fernandom Kiriginom, također odazvalo. Veliku je pomoć pružila i Javna ustanova ”Park prirode Učka“, čiji su ravnatelj Egon Vasilić i rendžeri bili dragocjena pomoć na samome terenu. U kanjonu Banine sudionicima radne akcije pridružila se i direktorica Turističke zajednice Grada Opatije Suzi Petričić, djelatnici opatijske ustanove Parkovi d.o.o., pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Opatija i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Opatija, dok su se za ručak pobrinuli lovci Lovačkog društva ”Lane“. Među ukupno stotinjak sudionika najmlađa članica navršila je godinu i pol, a najstarija osamdeset godina.

radna_akcija_opo_ucka_2014_1

Sudionici su se okupili na parkiralištu kraj Tunela Učka, a radi bolje učinkovitosti podijeljeni su u nekoliko timova. Glavnina radova odvijala se u kanjonu Banine i na području Male Rečine, dok je manji dio radova obavljen i na putu prema Pećniku. U okviru radne akcije uređen je završni dio puta u kanjonu Banine (prije mosta), donesena je drvna građa i izgrađen most preko potoka za slučaj većih bujica, postavljena je čelična sajla s dodatnim gazištem na dijelu puta nakon mosta kako bi se bolje osigurao najopasniji dio puta, saniran je pothodnik pod Pećnikom i ispiljena su stabla koja su pala na put i zakrčila ga, postavljena su dva nova putokaza s betonskim postoljem i dvama sidrištima, sanirano je klizište prije slapa Rečina i prilazni put koji vodi od prijelaza potoka kraj partizanskog spomenika prema Poklonu. Poseban tim pobrinuo se za okrjepu na Poklonu, koja je uslijedila nakon radne akcije.

Iako vidno umorni, sudionici radne akcije bili su vrlo raspoloženi i zadovoljni što su mogli pomoći i ostaviti nešto iza sebe za buduće generacije. Tajnik Društva i koordinator radne akcije Igor Eterović bio je također oduševljen velikim odazivom, kao i činjenicom da je zbog toga učinjeno i više od onoga čemu su se nadali. Zahvalivši svima na uloženom vremenu i trudu, kazao je da će se opatijski planinari sada moći mirnije posvetiti pripremama za svečano otvorenje Opatijske planinarske obilaznice 29. ožujka 2014. Ujedno je najavio da će velika fotogalerija s radne akcije biti uskoro objavljena na službenim web-stranicama Društva.

Fotografije s radne akcije možete pogledati na ovom linku

Ivana Eterović / PodUčkun.net
Foto: Stiven Knaus, Valentina Mohorovičić, Ratomir Raukar