FOTO: Uspješno realiziran ambiciozan društveni izlet PD-a “Opatija”

triglavska_jezera_2013_pd_opatija

Sudionici izleta pohvalili su realizaciju ovog ambiciozno zamišljenog izleta, koja je zbog broja sudionika, triju grupa i činjenice da je nekima ovo bio prvi susret s Alpama bila vrlo zahtjevna i osjetljiva. Foto-galeriju izleta pogledajte u nastavku teksta.

Opatija – Planinarsko društvo ”Opatija“ organiziralo je 13. i 14. srpnja ambiciozan društveni izlet na Triglavska jezera. Riječ je o ledenjačkoj dolini koja se nalazi u samome srcu Triglavskog nacionalnog parka, jedinog slovenskog nacionalnog parka, površine preko 80.000 kvadratnih metara.

triglavska_jezera_2013_pd_opatija_1

Prvog su se dana sudionici izleta iz Stare Fužine preko Kosijeva doma na Vogaru i Koče na Planini pri Jezeru zaputili prema Koči pri Triglavskih jezerih, gdje su spavali. Jedna grupa zaputila se obilaznim putem Čez prode, dok je druga prešla preko atraktivna prijevoja Čez štapce. Iako je prvoga dana padala lagana kiša, pružila je poseban ugođaj pri promatranju doline i okolnih vrhova skrivenih u magli. Drugi dan sudionici izleta podijelili su se u tri grupe s obzirom na razlike u kondiciji i vještinama. Jedna se grupa uspela na greben Lepog Špičja, koje omeđuje dolinu Triglavskih jezera sa zapadne strane. Nakon najvišeg vrha grebena (Veliko Špičje, 2398 m) zaputila se prema Malom Špičju (2312 m) i spustila na Zasavsku koču na Prehodavcih (2071 m). Druga grupa do istog je planinarskog doma došla preko doline, zaustavljajući se posebno uz svako jezero: Dvojno jezero, Močivec, Ledvička, Zeleno jezero, Rjavo jezero, Jezero pod Vršacem, Jezero v laštah. Nakon odrađenih planiranih dionica obje su se grupe preko prijevoja Vrata spustile u Koču na Planini pri Jezeru te preko Kosijeva doma na Vogaru u Staru Fužinu. Treća grupa iz Koče pri Triglavskih jezerih spustila se u Staru Fužinu istim putem kojim je stigla i prethodnog dana, no usput se preko planine Viševnik uspela na vrh Pršivec i uživala u pogledu na Bohinjsko jezero s tog prekrasnog vidikovca.

Sunčano, vedro i toplo vrijeme koje je pratilo planinare drugog dana izleta omogućilo je uživanje u jedinstvenoj kombinaciji boja toga alpskog predjela. Sudionici izleta pohvalili su realizaciju ovog ambiciozno zamišljenog izleta, koja je zbog broja sudionika, triju grupa i činjenice da je nekima ovo bio prvi susret s Alpama bila vrlo zahtjevna i osjetljiva. No velik odaziv i oduševljenje sudionika nakon izleta u svakom su slučaju pokazali i dokazali da s izletima ovakvog tipa treba nastaviti i u budućnosti.

[nggallery id=875]

Ivana Eterović / Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: Arsen Babić, Dubravka Dijanić, Milivoj Filipović, Gordan Kinkela, Mišel Kinkela