FOTO Vanja Zelčić i Mihalj Ivković ispunili lovranski stari grad opernim i operetnim arija @ Lovran

F. Lehar, G.Puccini, E. Grieg, G.Puccini, J.Strauss, G.Verdi i A. Piazzolla samo su neki od kompozitora koje su ovom prilikom na trgu Sv. Ivana izveli Vanja Zelčić (sopran) i Mihalj Ivković (klasična harmonika). Nekoliko fotografija s koncerta pogledajte na ovom linku

Lovran – Ispunjen trg Svetog Ivana imao je prilike svjedočiti iznimnom koncertu klasične glazbe održanom prošle subote. Vanja Zelčić (sopran) i Mihalj Ivković (klasična harmonika) poveli su publiku na glazbeno putovanje poznatim opernim i operetnim arijama, a F. Lehar, G.Puccini, E. Grieg, G.Puccini, J.Strauss, G.Verdi i A. Piazzolla samo su neki od kompozitora koje će tom prilikom izveli.

Vanja Zelčić (sopran) diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Zdenke Žabčić Hesky 2006., a dvije godine kasnije završila je usavršavanje. Članica je HNK-a Ivana pl. Zajca od 2005., u kojem je otpjevala velik niz manjih uloga s kojima je stekla iskustvo: Alfi Kabiljo: “Jalta,Jalta“-brigadirka, Giacomo Puccini: “Tosca“-pastir, Giuseppe Verdi: „La Traviata“- Annina, Frano Parać: “Judita“ Ruta, Francesco Cilea: “Adriana Lecouvreur“, Marijan Nećak balet „Pjesma nad pjesmama“i „Penelopa“- sopran, s kojim je gostovala po Portugalu… Sudjelovala je na brojnim koncertima, kako u matičnom kazalištu, tako i na pozornicama u inozemstvu, od kojih su zapaženiji: Gioachino Rossini: „Stabat Mater“ – sopran, Wolfgang Amadeus Mozart: “Requiem“ – sopran, u crkvi La Madeleine u Parizu s orkestrom Jean Luis Petit i Giovanni Batista Pergolesi: “Stabat Mater“ – sopran, povodom obilježavanja 600 g. Sv. Tripuna u Kotoru.

Doktor umjetnosti Mihalj Ivković (klasična harmonika) nižu i srednju glazbenu školu pohađao je u Rijeci , nakon čega je diplomirao na ‘Visokoj školi za glazbenu umjetnost’ u Lovranu u klasi Prof. Dr. V. Balyka. U istoj je ustanovi završio post-diplomske studije stekavši titulu magistra, a tri godine kasnije i titulu doktora glazbene umjetnosti. 1993. osvojio je drugu nagradu na 25. međunarodnoj smotri harmonikaša u Puli, a godinu dana kasnije prvu nagradu na međunarodnom natjecanju harmonikaša “La fornaceta” u Italiji. Ivo Pogorelić odabrao ga je 2002. za jednog od izvođača, povodom prijema u čast Nj. V. Princa Georgea vojvode od Imeretije u Opatiji, dok je 2007. nastupao prilikom dodjele povelje počasnog građanina Opatije grofu Ottu von Habsburgu. 2009. Dobitnik je načelnikove nagrade općine Lovran za doprinos u promicanju kulture Lovrana u turizmu, a godinu dana kasnije svirao je na proslavi 55 – te godišnjice Medicinskog fakulteta u Rijeci na kojoj je gost bio Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, pred kojim je nastupao i povodom proslave sto godišnjice postojanja šetnice ‘Lungo Mare’ u organizaciji grada Opatije. Surađivao je s kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a 2014. i 2015. godine vodi radionicu ‘Armunika mojga kraj’, koja njeguje tradicijsku baštinu Primorja i Kvarnera. Također, surađuje sa sopranisticom Antonellom Malis u programu Music Moments, koji nekoliko godina približava ozbiljnu glazbu široj publici, a zadnji vrlo uspješni koncert održan je u kolovozu 2015. godine. Također, ističe višegodišnji angažman na projektu Čakavski Bardi, koji čuva književnu baštinu Primorskog kraja, a na kojemu je Mihalj Ivković zabilježio autorsku glazbu za harmoniku, kojom prati poeziju poznatih čakavskih književnika (Gervaisa, Pavešića i Kompanjeta). Izvođač je na mnogobrojnim dobrotvornim priredbama i akcijama.

Nekoliko fotografija s koncerta pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!