FOTO: Vatrogasci preuzeli vrijednu ronilačku opremu, a građani eko vrećice @ Opatija

zero_waste_ronilacka_oprema_mrkat_2014

Grad Opatija je opremu (uređaj za komunikaciju između ronioca i baze, baloni za podizanje tereta, maske, peraje, ronilačka odijela) dala na korištenje JVP-u Opatija i DVD-u Opatija. Fotogaleriju s mrkata pogledajte na ovom linku

Opatija – U sklopu programa Čarolija na mrkate zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija Gordan Filinić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Opatija Mladen Šćulac i gradonačelnik Ivo Dujmić, potpisali su ugovor o korištenju ronilačke opreme vrijedne 174 tisuća kuna, nabavljene iz europskog projekta Zero Waste.

zero_waste_ronilacka_oprema_mrkat_2014_1

Grad Opatija je opremu (uređaj za komunikaciju između ronioca i baze, baloni za podizanje tereta, maske, peraje, ronilačka odijela) dala na korištenje JVP-u Opatija i DVD-u Opatija za potrebe ekoloških akcija održivog razvoja u opatijskom akvatoriju te za ostale akcije s kojima se često susreću.

Nešto više je o samom projektu novinarima rekla doc.dr.sc. Lorena Bašan s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je i nositelj ovog projekta, dok je Grad Opatija partner u provedbi.

Zero Waste je ekološki projekt čiji je cilj formiranje mreže festivala i događaja po Zero waste strategiji, jačanje pretpostavki za održivi razvoj u Jadranskoj regiji te promocija turističkog gospodarstva u kojem su očuvanje, recikliranje i oporavak ključne riječi novog kulturnog pristupa pa svaka aktivnost u projektu mora biti opravdana ekološkim motivima. Stoga će i ova nabavljena oprema prema projektu služiti za ekološke akcije vatrogasaca i monitoring podmorja, čime će se osigurati i opstanak aktivnosti iz projekta nakon njegova završetka 30.6.2015., ali svakako i za njihove ostale akcije na moru, u sklopu njihove redovne djelatnosti.

zero_waste_ronilacka_oprema_mrkat_2014_2

Paralelno s prezentacijom opreme, udruga Žmergo organizirala je akciju sakupljanja plastičnih vrećica. Naime, kao odgovor na želje sugrađana za Opatiju bez plastičnih vrećica i ove godine u suradnji s Gradom Opatija, u sklopu programa Opatija – zdravi grad i EU projekta Zero Waste, udruga Žmergo obilježila je Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica. Tako su zainteresirani građani mogli u zamjenu za 30 plastičnih vrećica na poklon dobiti jednu, ali višestruko korisnu, platnenu vrećicu. Za blagdanski ugođaj, svojom svirkom pobrinuo se kvartet Pešekani.

Promocija projekta Zero waste nastavlja se već 24. prosinca kada Grad Opaija organizira tradicionalno druženje s građanima uz degustaciju ribljih specijaliteta u biorazgradivom posuđu.

Fotogaleriju s mrkata pogledajte na ovom linku

I. Mellor / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!