FOTO: Vavek nova štorija – Započelo je još jedno izdanje kastavske Bele nedeje @ Kastav

bela_nedeja_kastav_2016_petak_ca_citalnica_speleo_galerija_3_01

Program ovogodišnje manifestacije otvoren je u gradskoj vijećnici, lijepom i dobro posjećenom ”posvetom našemu ča”. Nakon toga, u Speleogaleriji je otvorena izložba ”Jama Strmac – podzemni biser Lipe”. Veliku fotogaleriju s ”nultog” dana ovogodišnje Bele nedeje pogledajte na ovom linku.

ČA-čitalnica

ČA-čitalnica

Kastav – Izložbom i jednim od događanja posvećenih visokom jubileju, 150. godina od osnutka Čitalnice u Kastvu, ali i prvim druženjima za šankovima pod ulazom u grad započela je sinoć u Kastvu nova fešta od mladoga vina, Bela nedeja.

Program ovogodišnje manifestacije otvoren je u gradskoj vijećnici, lijepom i dobro posjećenom ”posvetom našemu ča”. Naime, čakavski pjesnici i drugi gosti interpretirali su pjesme i tekstove na čakavštini, a uz Doriana Rubešu na harmonici koji je čitavoj priči dao i glazbenu dimenziju, posebni gosti bili su nono Danilo Hrvatin i njegov unuk.

– U ovoj ČA-čitalnici želimo odati počast svima koji pišu na zavičajnom idiomu, a za ovu priliku odabrali smo prikladnu i uvodnu temu – Belu nedeju. Tekstove su čitali autori knjiga koji su pisali o životu ljudi s polovice prošlog stoljeća na ovamo u našem širem zavičaju te prikazali i onu drugu, vedriju stranu življenja, istaknuto je na jučerašnjoj Ča-čitalnici.

Otvorenje izložbe u Speleogaleriji

Otvorenje izložbe u Speleogaleriji

Cvjetana Miletić, Vlasta Sušanj Kapićeva, Jadranka Cetina, Milica Tuševljak, Ivan Rudanović Mali Kosićev čitali su vlastite radove, dok je Gordana Kovačević predstavila Anegdote i šale iz Krasice, Bakra i Sušaka, a Sven Sušanj tekstove pok. Franje Šepića Bertina i Berta Lučića.

– Z našen projekton ČA-čitalnica otele smo da se čuje domaća beseda z bilo kega kraja širega zavičaja, ne samo kako se govori, kako se lepo more čitat, ki je ča napisal, već pokazat sen da je naš zajik od vajkada se do sada čep na svoj način i vredi ga zadržat i očuvat, napomenule su autorice projekta ČA-čitalnica, Dragica Stanić, Dubravka Uroda i Karmen Šimetić uz napomenu da je se organizirano uz veliku obljetnicu 150 let Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri, va Kastve.

bela_nedeja_kastav_2016_petak_ca_citalnica_speleo_galerija_5_01

Nakon toga, u Speleogaleriji je otvorena izložba ”Jama Strmac – podzemni biser Lipe”. Postav je posvećen najvećoj jami u području oko Lipe, koja se ističe velikim podzemnim prostorima te obiljem speleotema, a na izložbi su predstavljena recentna speleološka istraživanja koju je provela Speleološka udruga Estavela.

Veliku fotogaleriju s ”nultog” dana ovogodišnje Bele nedeje pogledajte na ovom linku.

Bela nedeja nastavlja se danas, a događanja će početi na Trgu Istarske vile otvorenjem 18. izložbe vina, otvorenjem izložbe golica te kuhanjem palente kompirice i degustacijom grobničkega sira. Program koji počinje u 14 sati glazbom će pratiti Tamburaški sastav Merak iz Rijeke, koji će od 15.30 sati nastaviti svoj nastup na Lokvini. Na tom će trgu od 16.30 nastupiti KUD Zametski koren iz Rijeke, nakon čega će se održati delavnica ”Zatancajte potresujku s nami” uz nastup grupe Trio Vox. U večernjim satima, od 20 sati, za zabavu posjetitelja pobrinut će se Lucca Montecchi Global warming feat. Manuel Lupen and Tony T. U isto vrijeme, na Trgu Matka Laginje, nastupit će Zastoj Band te Robi & Prco.

bela_nedeja_kastav_2016_petak_ca_citalnica_speleo_galerija_01

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Damirov Foto Kutak  

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net