FOTO: Više od 500 planinara na otvorenju Opatijske planinarske obilaznice @ Učka

opo_opatijska_planinarska_obilaznica_otvorenje_ucka_2014

OPO je vezna obilaznica kružnog oblika, duga 45 km, uključuje 15:30 sati hoda, a može se proći za dva dana hoda, s mogućnošću noćenja u Planinarskom domu ”Poklon“, koji je planinarima otvoren vikendom i praznicima. Veliku foto-galeriju pogledajte na ovom linku

Učka – Više od 500 planinara i ljubitelja prirode iz čitave Hrvatske, ali i njihovi gosti, prijatelji i kolege iz Slovenije okupili su se jučer na svečanom otvorenju Opatijske planinarske obilaznice, vezne obilaznice kružnog oblika namijenjene planinarima i izletnicima koja jednim jedinstvenim putom povezuje sve vrhove koji okružuju Opatiju.

opo_opatijska_planinarska_obilaznica_otvorenje_ucka_2014_2

Početak programa obilježen je prigodnim govorima nakon kojih su okupljeni krenuli u obilazak obilaznice. Planinarske ture bile su podijeljene u tri kategorije, a najkraća tura bila je na relaciji Poklon – Crkveni vrh – Poklon – Rečina – Slap Rečina – ex Odmaralište Ina – Poklon. Četiri i pol sata obilazila se srednje dugačka tura Poklon – Vojak – Plas – Rečina – Slap Rečina – ex Odmaralište Ina – Poklon, dok je najduži promotivni obilazak trajao pet sati na relaciji Poklon – Orlove stijene – Brložnik – Crkveni vrh – Poklon, a po završetku planinarskih pohoda, priređen je ručak za sve sudionike u domu na Poklonu.

OPO je vezna obilaznica kružnog oblika, duga 45 km, uključuje 15:30 sati hoda, a može se proći za dva dana hoda, s mogućnošću noćenja u Planinarskom domu ”Poklon“, koji je planinarima otvoren vikendom i praznicima. Sastoji se od 15 kontrolnih točaka, a sve su KT obvezne. Većim dijelom prolazi kroz područje Parka prirode ”Učka“. Trasa je označena standardnim planinarskim znakovima uz povremenu oznaku ”OPO“ ispod markacije.

opo_opatijska_planinarska_obilaznica_otvorenje_ucka_2014_1

– Posljednjih su godina planinarska društva iz Opatije i Lovrana, u suradnji s Gradom Opatijom i Javnom ustanovom ”Park prirode Učka“, učinila mnogo za popularizaciju planinarstva na Učki. Očišćeni su zarašteni putovi koji vode iz opatijskog primorja u zaleđe Učke, obnovljene su markacije, postavljeni su novi pregledni zeleni putokazi (za turiste), klupe za odmor i obavijesne ploče. Planinarsko društvo ”Opatija“ stavilo je ponovno u funkciju zaboravljenu pješačku stazu iz središta Opatije do Planinarskog doma ”Poklon“, kojim upravlja, a JU ”PP Učka“ otvorila je nekoliko edukativnih staza. Za svoj 60. rođendan PD ”Opatija“ napravilo je korak dalje počevši intenzivno raditi na povezivanju jednim jedinstvenim putom svih vrhova koji okružuju Opatiju. Tako je nastala Opatijska planinarska obilaznica, koja ima petnaest kontrolnih točaka i obuhvaća deset vrhova u masivu Učke i Ćićarije, a to su Veprinac (crkva Sv. Marka), Orjak, Majkovac, Zvoncev vrh, Budišinac, Brložnik, Orlove stijene, Crkveni vrh, Vojak i Pećnik. OPO je osnovana s ciljem da promovira manje poznate vrhove u opatijskom zaleđu, pa među njima ima i onih koji su prvi put markirani. Osim vrhova OPO obuhvaća i Planinarski dom ”Poklon“, Lovačku kućicu ”Brdo“, atraktivan slap Rečinu te naselja Opatiju i Poljane. OPO se odlikuje raznolikošću i kontrastima, svaki obilaznik pronaći će za sebe nešto zanimljivo. S jedne strane stoji nekoliko prvorazrednih vidikovaca (Vojak, Pećnik, Veprinac), dok su s druge strane šumoviti vrhovi bez vidika (Budišinac, Orlove stijene) zanimljiva reljefa. Na trasi OPO-a naletjet ćemo i na kraće stjenovite terene (Brložnik, Zvoncev vrh, Budišinac), gdje planinar treba pokazati spretnost, a najuzbudljivije će biti na dionici Brložnik – Orlove stijene. Trasa obuhvaća nekoliko strmih dionica (npr. Poklon – Crkveni vrh, Vedež – Orjak), čak i jednu strmu dionicu bez ”prave“ staze (Majkovac – Zvoncev vrh), zatim blage i zavojite dionice (Vedež – Majkovac, Tunel – Pećnik) kao i jednu potpuno ravnu dionicu (šetnica Poljane – Opatija), gdje će nas iznenaditi koliko dugo hodamo po istoj nadmorskoj visini, stoji u opisu projekta na službenim stranicama PD Opatija.

opo_opatijska_planinarska_obilaznica_otvorenje_ucka_2014_3

Obilaznica je osnovana povodom 60. obljetnice Planinarskog društva ”Opatija“, 45. obljetnice Planinarskog doma ”Poklon“ i 125. obljetnice organiziranog planinarstva u Opatiji, a bit će otvorena 29. ožujka 2014. povodom 140. obljetnice hrvatskog planinarstva i 170. obljetnice opatijskog turizma.

– Posebnu zahvalu dugujemo Gradu Opatiji, koji nam je pružio podršku u samoj izgradnji Opatijske planinarske obilaznice te financirao tiskanje Vodiča i dnevnika. Izgradnju Obilaznice također su pomogli i poduprli Javna ustanova ‘Park prirode Učka’, Parkovi d.o.o., Javna vatrogasna postrojba Opatija, Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija, Lovačko društvo ‘Lane’, Speleološka udruga ‘Estavela’. Osobito zahvaljujemo na požrtvovnu radu brojnih članova Planinarskog društva ‘Opatija’ i suradnika koji su svoje slobodno vrijeme, ne tražeći ikakvu naknadu, ugradili u ostvarenje ove Obilaznice. Hvala i svima vama koji ste s nestrpljenjem očekivali dovršetak ove Obilaznice i koji ćete svojim posjetom okruniti naše napore, dodali su iz Društva.

Veliku foto-galeriju pogledajte na ovom linku

N. C. / PodUčkun.net
Foto: Tomislav Zemanek

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net