FOTO Veliki interes posjetitelja obilježio ovogodišnje izdanje projekta ‘Upoznaj svoju zemlju’ @ Lovran, Kastav

Na besplatne razglede gradova, poklon volontera, turističkih vodiča povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a usred predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a željelo se dodatno pokazati koliko smo, iako mala, ipak iznimno bogata zemlja povijesne i kulturne baštine.

Podsjetimo, manifestacija Upoznaj svoju zemlju održala se istovremeno u 50 gradova diljem Hrvatske. Na besplatne razglede gradova, poklon volontera, turističkih vodiča povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a usred predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a željelo se dodatno pokazati koliko smo, iako mala, ipak iznimno bogata zemlja povijesne i kulturne baštine. U pojedinim velikim gradovima u akciji sudjelovalo je do 15 vodiča s manjim grupama građana s obzirom na dosadašnji veliki odaziv posjetitelja i njihove oduševljene reakcije, a u našem kraju osim u Lovranu, vođenja su održana u Kastvu, Opatiji, Voloskom, Vrbniku, Krku, Rijeci…

Lovran, Kastav – U sklopu ovogodišnjeg projekta “Upoznaj svoju zemlju”, koji je organizirala Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske i partnera uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Lovran se i ove godine uključio u ovaj edukativni projekt.

Ovom stručnom besplatnom vođenju po Lovranu odazvalo se 20-tak zainteresiranih mještana i ljudi koji cijene kulturno-povijesnu baštinu Lovrana. U zakazanom vremenu, točno u podne s autobusne stanice u središtu mjesta svi zajedno krenuli su uz stručno vođenje licenciranog lovranskog vodiča Agostona Gergelya u obilazak grada. Najprije su sudionici ovog stručnog vođenja upoznali se s kamenom pločom koja obilježava posjetu Učki kralja Saske, Friedricha II Augusta 11. lipnja 1845.godine kada je kao biolog istraživao floru na obroncima Učke i pri spuštanju se nakratko odmorio u Lovranu. Na Trgu slobode uz javnu “špinu” okupljeni su upoznati s gradnjom vodovoda u Lovranu 1896.godine te s edukativnom pločom koja prikazuje nekadašnje vodonoše Andrea Lazarića – Baka iz Tuliševice i Antoniju Martinčić – “Tonku Lulu” koji su u prošlosti donosili vodu na svojim leđima s izvorišta vode koji su bili u zaleđu Lovrana te tako donosili stanovnicima u središte grada.

Veliki odaziv obilježio je jučerašnje druženje u Kastvu, a prema riječima voditelja turističkog ured Saše Brusića stotinjak posjetitelja, koji su dočekani rakijama i kroštulama su bili i više nego zadovoljni. Za ovu priliku Kastav Euroway predstavio je mape grada i putovnice, a kao ispomoć uskočio je i mladi Vito Paolo.

Razgledavanje se nastavilo posjetom Parku hrvatskih branitelja i spomen obilježju palima u Domovinskom ratu s područja Lovrana. U Kući lovranskog guca i gradskoj kuli razgledana je postava barke brodograditelja Nina Gasparinica. Najzanimljiviji dio ove lovranske šetnje uslijedio je ulaskom u Stari Grad gdje su prisutni se upoznali s crkvom sv. Jurja iz 14 st., reljefom sv. Jurja iz 18 st. i lunetom “Mustaćona“. Ovo razgledavanje Lovrana opravdalo je svoje održavanje brojnim zanimljivostima koje se mogu naći na svakom koraku ovog dijela Lovrana.

Za kraj ove povijesne šetnje sudionici su obišli crkvicu sv. Ivana iz 14 st., posjetili prostore udruge “Lovranske lantine”, razgledali ulazna vrata na Stubici i crkvicu sv. Trojstva iz 13 st. koja je s obližnjom lučicom u potpunosti ispunila znatiželju svih sudionika ovog povijesnog razgledavanja Lovrana.

Veliki Interes Posjetitelja Obilježio Ovogodišnje Izdanje Projekta ‘Upoznaj Svoju Zemlju’ @ Lovran, Kastav

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!