FOTO, VIDEO: 2. Svjetsko prvenstvo va pukalnicah okupilo rekordan broj natjecatelja @ Opatija

Jadranko Sobotinčić drugu je godinu zaredom bio najbolji u muškoj konkurenciji, dok su prvo mjesto u juniorskoj i ženskoj konkurenciji osvojile mama i kćer – Romina i Silvija Rubinić. Video isječak u kojem smo ‘ulovili’ djelić atmosfere pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju s gotovo 80 fotografija možete pogledati na ovom linku

Opatija – Ono malo Opatijci koji su ostali živjeti u svome gradu okupili su se jučer na 2. Svjetskom prvenstvu va pukalnicah koje je održano ispred caffe bara Barić.

Rekordan broj natjecatelja, ali i zavidan broj publike popratio je ovo jedinstveno natjecanje koje je skupilo različite generacije ljubitelja ove tradicionalne dječje igre.

Svjetsko prvenstvo otvoreno je himnom, ‘Serenada Opatiji’, koju je izveo Dule uz pomoć brojnih prijatelja i gostiju, nastupom ‘opatijskih zvončara’ nakon čega je krenulo natjecanje. U konkurenciji od šest juniora najmirniju ruku imala je Romina Rubinić, drugo mjesto osvojio je Nikola Smojver, treće Adriana Rumora dok su se još natjecali Nikol Kršanac, Erik Olas i Laura Lalić.

U konkurenciji dama, od 13 prijavljenih natjecateljica, najbolja je bila Silvija Rubinić, drugo mjesto osvojila je Ivanka Hrvatin, a treće Mirjana Gudac čije su fotografije ukrasile prostor Barića. Najveća ‘gužva’ bila je u muškoj konkurenciji, a osim što se izradio top s kojim je označen početak, Jadranko Sobotinčić uvjerljivo je slavio ispred Amara Trobravovića i Damira Suzanića i preostala 33 natjecatelja.

– Hvala svim sudionicima, sponzorima i prijateljima. Posebna zahvala ide firmi Helada d.o.o. , svim judima iz organizacije, sucima Edvardu Primožiću, Borisu Uršiću, Brunotu Stačiću, Goranu Brozoviću, Duletu ki je donesal razglas, ekipi iz Foto Luigija, napomenuo je Dragan Hlanuda ispred organizacijskog odbora u sastavu Dule, Vale, Koko, Darko, Edo, Goro, Lučo, Jadranko, Dario, Renata, Silvija, Sandra i Jerko.

Za one koji ne znaju, nekad popularna dječja igra igrala se tijekom ljetnih praznika, jer je u navedeno doba godine, lumber, odnosno plod lovora bio najpogodniji kao municija. Tijelo pukalnice radilo se od ravnog komada bazge, koju bi se izdubilo, dok je za manig korišteno drvo drena kojem su se na samom kraju napravili – brki.

Video isječak u kojem smo ‘ulovili’ djelić atmosfere pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju s gotovo 80 fotografija možete pogledati na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi, PodUčkun.net
Video: PodUčkun.net

error: Content is protected !!