FOTO/VIDEO 4. svetsko prvenstvo va pukalnicah okupilo preko 70 natjecatelja – Igor Rubeša svjetski prvak „va pukalnicah“

Organizatori i idejni začetnici ove manifestacije Dragan Hlanuda i Jerko Gudac umjetničkih imena Bazak i Javorika, tj. Barić i Jerko (B&J) istaknuli su zadovoljstvo sve većim brojem sudionika svake godine, a naročito onih najmlađih, kojih je ove godine bilo desetak.

Opatija – Ispred poznatog opatijskog kafića Barić danas je održano 4. svetsko prvenstvo va pukalnicah koje je okupilo preko 70 natjecatelja među kojima su uz sudionike iz Opatije i okolnih mjesta nastupili i natjecatelji iz Holandije, Australije, Italije i Slovenije. Prvenstvo je održano u kategorijama juniori do 14 godina, ženske pukalničarke i muški, a titulu apsolutnog pobjednika i umjetničku sliku akademskog slikara Claudia Franka osvojio je Igor Rubeša iz Viškova koji je u superfinalu pobijedio pobjednicu u ženskoj kategoriji Iris Vikario. Prvo mjesto u kategoriji juniora odnio je osmogodišnji Erik Olas Burazer, koji je potvrdio titulu prošlogodišnjeg pobjednika.

Svjetsko prvenstvo va pukalnicah započelo je himnom prvenstva Serenada Opatiji, koju su zapjevali svi natjecatelji i gledatelji, a program je vodio Valerio Benčić Vale. Uoči natjecanja prisutni su se prisjetili nedavno preminulih prijatelja Marija Basse, Davorića i Đanija Randića.

Organizatori i idejni začetnici ove manifestacije Dragan Hlanuda i Jerko Gudac umjetničkih imena Bazak i Javorika, tj. Barić i Jerko (B&J) istaknuli su zadovoljstvo sve većim brojem sudionika svake godine, a naročito onih najmlađih, kojih je ove godine bilo desetak. Jerko Gudac objasnio je kako se izrađuje ovo „oružje“.

– Pukalnica se radi od bazge, a municija je lumber. Najprije treba u šumi pronaći bazgu. Nekada je skoro svaka kuća u Opatiji imala poneko stablo bazge, no danas ju možemo pronaći u šumi. Bazga ima mekanu srčiku i zato je pogodna za izradu pukalnica. Odreže se komad drveta od otprilike 25 centimetara, srčika se uz pomoć drvene ili željezne šipke izdubi i tako nastane »škuja« veličine ploda lumbera. Lumber je plod lovora koji raste samo na ženskom stablu lovora. „Manig“ je dio s kojim se puca i radi se od jasena debljine »škuje«. Manigu se mogu napraviti i „brki“ kako bi se mogao što bolje ispucati lumber, kazao je Gudac. Istaknuo je kako planiraju održati radionice za djecu na kojima će mališane naučiti kako pronaći drvo za pukalnicu, izraditi pukalnicu te pucati.

Dragan Hlanuda objasnio je kako su prije četiri godine odlučili ovu dječju igru vratiti iz zaborava te organizirali prvenstvo.

– Odaziv je odmah bio odličan, na prvoj manifestaciji bilo je preko 40 sudionika, a svake ih je godine sve više. Nama starijima je to povratak u djetinjstvo, a mlade nastojimo što više zainteresirati i uključiti, kazao je Hlanuda.

Osmogodišnji Erik Olas višestruki je prvak u kategoriji juniora.

– Pukalnicu mi je napravio Saša Alobić, a pucati me naučio moj nono. Vježbam kod kuće pucati i to mi je jako zabavno. Pozvao sam i prijatelje, ali malo ih je zainteresirano, kazao je Erik, a mama Eni, koja se kao djevojčica nekada rado igrala s pukalnicama dodaje kako uz ovakve manifestacije ima nade za očuvanje tradicije.

Jadranko Sobotinčić i supruga Karolina sudjeluju na prvenstvu od prvog izdanja, a sin Leon osvojio je ove godine treće mjesto.

– Nekada, kao djeca, uživali smo u igranju rata i pucanju iz pukalnica. Današnje mlade generacije nažalost nisu baš zainteresirane, više ih zanimaju računala i mobiteli. Mi smo uspjeli naše sinove donekle zainteresirati, vodili smo ih u šumu i zajedno izrađivali pukalnice. Ove godine nažalost ima malo lumbera, inače sam ih imao puno oko kuće, no ove godine sam ih morao sakupljati i izvan Opatije, kazao je Jadranko.

4. Svetsko Prvenstvo Va Pukalnicah Okupilo Preko 70 Natjecatelja – Igor Rubeša Svjetski Prvak „va Pukalnicah“

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net