FOTO, VIDEO: Bebe, Kerum, političari i praljudi u maškaranoj zmeši @ Opatija


Nakon Balinjerade u Opatiji se održala Girandola, u kojoj je sudjelovalo šest grupa, dok je u Lovranu umjesto povorke održana 11. Zubijada.
Opatija, Lovran – Balinjerada je ove godine u Opatiji imala i još jedan maškarani ”dodatak” – skromno izdanje Girandole u kojemu je sudjelovalo šest grupa iz Opatije, Matulja i Lovrana sa svojim alegorijskim vozilima.
– Ovo leto delamo se po principu TV prodaje, ”jedan plus jedan gratis“. Tako smo imali dvije povorke, dvije balinjerade, a danas imamo i specijalnu ponudu u kojoj nudimo Balinjeradu i Girandolu ”dva u jedan“, kazao je voditelj Dražen Turina Šajeta.

Ipak, smanjeni ”gabariti” maškarane povorke nisu utjecali na kreativnost grupa koje su u njoj sudjelovale – tako su Opatijci iz grupe ”Ča je tu je” prikazali ”arhitektonski prijedlog” kipa na Marjanu u kojoj na Isusove raširene ruke ”sjeda” jedna poznata ”ricasta” glava, a političku poruku poslao je ”SaBordel” grupe ”Lola Bambinjola” u kojem su glavni akteri hrvatske političke scene smješteni u prostore javne kuće.
Hrvatsko društvo pokušali su prikazati i pripadnici grupe ”Lumber” koji su kroz odnos pčela i medvjeda prikazali situaciju u kojoj ”jedni rade, a drugi samo beru med”; te maškarana skupina ”Poveri ma felici” iz Tuliševice koja je spojila dinosaure na alegorijskim kolima s pećinskim ljudima za ”volanom”.
– Mi smo praljudi, to je neka naša subjektivna interpretacija povijesti, ali čini mi se da bi nam u takvom stilu mogla završiti i budućnost. Ovdje smo da poručimo da je bolje da se zatare selo nego užance, objasnio je masku Marko Mihalić.
Infantilnost maškaranog vremena prikazali su pripadnici čak dvije grupe maskirane u bebe – jedni, ”Frnjoki”, stižu iz Jušića, dok drugi, ”In Bambo Veritas” dolaze iz ”suprotnog smjera”.
– Ovo leto su ženske otele da budemo bebe, valjda im se javio majčinski instinkt pa smo napravili masku ”Lovranski Baby Boom”, kazao je Željko Petričić iz lovranske grupe ”In Bambo Veritas”.
Iako je bilo najavljeno još jedno spontano okupljanje maškara u Lovranu, od takve se ideje na kraju odustalo, ali zato se na mulu okupilo dvadesetak maškaranih ribolovaca u sklopu 11. Zubijade.
Fotogaleriju i video isječak (pol miš, pol tić) Balinjerada / Girandola pogledajte u nastavku teksta…
[nggallery id=53]
Liburnija.net TV – 29. Balinjerada – epizoda druga @ Opatija, 2012.

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!