FOTO, VIDEO: Bijela jedra u draškom akvatoriju na 6. regati tradicijskih barki @ Mošćenička Draga

regata_moscenicka_draga_tradicijske_barke_2014

Za razliku od prošle godine, kada su jedra sudionika bila ‘‘opuštena’‘, jer je regatu dočekala bonaca, ove godine vjetar se okrenuo u njihovu korist, pa su se umjesto predviđenog jednog, plovila čak dva plova, na kojima nije nedostajalo natjecateljskog duha, iako se u ovom slučaju više radi o ‘‘demonstracijskoj’‘ nego o ‘‘kompetitivnoj’‘ utrci. Veliku fotogaleriju s preko 90 fotografija pogledajte na ovom linku, dok video isječak možete pogledati u nastavku teksta…

regata_tradicijskih_barki_na_jedra_moscenicka_draga_2014_1

Mošćenička Draga – Povijesne barke hrvatskog priobalja i otoka razvile su svoja jedra jučer u draškom akvatoriju, i brojnim promatračima okupljenima na rivi pružili nezaboravan prizor – između uzburkanog mora i potamnjelog neba natiskali su se leuti, gucevi i gajete izrađeni po standardima koji se nisu mijenjali stotinama godina, i nadjačali prirodu tek uz pomoć napetog komada tkanine i snage svojih posada.

Dvadeset i osam prekrasnih plovila sudjelovalo je na jučerašnjoj 6. Smotri i regati tradicijskih barki na jedra, koja se svake godine održava u Mošćeničkoj Dragi kao dio aktivnosti Katedre Čakavskog sabora usmjerene na očuvanje pomorske, ribarske i brodograđevne baštine draškog kraja, ali i čitavog primorskog zavičaja, a među uobičajenim sudionicima iz liburnijskog i istarskog područja te kvarnerskih otoka, ove se godine prvi puta našla i jedna posada s južnodalmatinskih otoka.

Za razliku od prošle godine, kada su jedra sudionika bila ‘‘opuštena’‘, jer je regatu dočekala bonaca, ove godine vjetar se okrenuo u njihovu korist, pa su se umjesto predviđenog jednog, plovila čak dva plova, na kojima nije nedostajalo natjecateljskog duha, iako se u ovom slučaju više radi o ‘‘demonstracijskoj’‘ nego o ‘‘kompetitivnoj’‘ utrci.

regata_moscenicka_draga_tradicijske_barke_2014_1

Regata koja je potrajala čitavo poslijepodne bila je glavni, ali ne i jedini dio ovogodišnje manifestacije koja je trajala dva dana – još u petak navečer započeta je radionicama tradicionalnih pomorskih vještina i revijanim jedrenjem pod nazivom ‘‘Bordižamo na bave s kraja’‘, a prije starta regate svečano je zatvorena foto-izložba ‘‘Ribari i ribarenje u Mošćeničkoj Dragi’‘ autora Ervina Skalamere, koja je poveznicu s regatom pronašla u činjenici da se nekad ribarilo upravo u barkama na jedra kakve su jučer plovile draškim akvatorijem.

Veliku fotogaleriju s preko 90 fotografija pogledajte na ovom linku, dok video isječak možete pogledati u nastavku teksta…

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi
Video: Zoran Ventin / Art film

error: Content is protected !!