FOTO/VIDEO Bogatim programom obilježeno zatvaranje manifestacije FKK Kantrida te otvorenje art kvarta Benčić i kluba Jadran

Kako smo se proveli i kako ‘ruku pod ruku’ ide supkultura i gospodarstvo provjerite u nastavku teksta kroz šest video isječaka i u velikoj fotogaleriji…

Rijeka – Buku, galamu i ostale zvukove karakteristične za gradilište sinoć je u ex. kompleksu Benčić nadglasala glazba, a novi art kvart u nastajanju ispunila kultura. Povod ovoj umjetničkoj akciji je bio izniman – zatvaranje iznimno uspješnog projekta FKK Kantrida koji je tijekom ljeta ispunio plaže na Kantridi i Biviju sjajnim programima i otvorenje Art kvarta Benčić uz pripadajući klub Jadran.

Iz ove priče opet stoji neumorni riječki (sub)kulturni djelatnik Damir Čargonja Čarli zajedno sa svojim kreativnim timom koji je osim programa zaslužan i za uređenje novootvorenog kluba.


Činjenica da je klub Jadran novi projekt Damira Čargonje Čarlija daje naslutiti da se ne radi o običnom ugostiteljskom objektu, već o novom mjestu koje će ponuditi brojne sadržaje iz područja suvremen umjetnosti i alternativne kulture.

‘Najkulturniji ugostitelj u Hrvata’ i ovaj put je opravdao sva očekivanja, a koncept ove višeslojne manifestacije osim što je donio zanimljive programe, inaugurirao je još jedno mjesto za svirke – dvorište Riječkog PIK-a u kojem su tijekom večeri nastupili Naporno Suicid iz Splita, Sfumato i JeboTon ansambl iz Zagreba te Iz@ Medošević & Borgie iz Rijeke.

Cjelodnevno druženje s građanima Rijeke i gostima grada, uz bogat kulturno-umjetnički program inspiriran riječkom prošlošću i sadašnjošću otvoren je inauguracijom kluba Jadran u čijoj je mini galeriji predstavljena “Bitva sa Golog otoka” Ivana Kožarića. ‘Igrokazom koji to nije’ autora Marka Stamenkovića nastavljen je program u MMSU Rijeka.

BigArt Violić band

Brod i muškarac – građevinar u kupaćim gaćicama – polazna su ikonografska točka minijaturne autorske intervencije kojom, po ideji Marka Stamenkovića, simbolično završava ovogodišnje izdanje projekta KANTRIDA FKK – Evropski kvart kulture. Diskretnim evociranjem ideala društveno korisnog rada i društveno odgovorne radničke klase iz doba riječke “soc-realističke” brodogradnje (ali i kiparstva), ovaj “igrokaz” u formi kratkotrajnog pseudo-kazališnog monologa (ali i dijaloga) vraća u prvi plan antički ideal atletske ljepote muškog tijela – s plaže u centar grada.

Funkcionalan “objekt” s riječke Kantride, čija je vrhunska estetska vrijednost prepoznata kroz sunčane ljetne zrake i stjecajem neobjašnjivih okolnosti, “živa” je slika koja poziva publiku na meditativno skretanje pogleda: s unutrašnjih zidova muzejske institucije, kroz prozor suvremenije ili manje suvremene neimarske umjetnosti, na konstruktivnu realnost obnove i izgradnje. Bilo da vam oko privuče grupno radno tijelo muškog kolektiva u akciji revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa “Rikard Benčić” i konstruktivni elementi scenografije u kojoj ono djeluje izvana (ili neki drugi, možda zanimljiviji i provokativniji objekt unutra), S VISINA SVJETLOSTI prati onaj zrak Sunca kojim energija mora uznosi nesputanu apolonsku ljepotu kulture plivanja na vrh pijedestala kakav joj pripada.

Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture je slojevit kulturno umjetnički program koji se tijekom čitavog ljeta kontinuirano odvijao na plažama od Kantride do Bivija. Nakon spektakularnog otvaranja 4. srpnja na plaži Ploče uz kultne riječke bendove, performanse, gastronomske i ekološke akcije, realizirali su tri festivala (Štikla, Empeduja Punk festival i Art kamp Empeduja) i desetak pojedinačnih kulturno umjetničkih događanja, čija je posjećenost nadmašila sva očekivanja organizatora.

Nastavak poslijepodnevnog programa donio je projekciju dokumentarnog filma ”Rikard Benčić, naprimjer”, autora Nadije Mustapić i Marina Lukanovića, zatim instalaciju u javnom prostor Giovannija Morbina “AutomaTic”, predstavljanje petog strip albuma “Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka” autora Vinka Barića te performans Gilda Bavčevića “Izvanredno stanje”.

“Rijeka, BigArt Violić band, netaktilna zvučna skulptura dimenzije – doseg čujnosti” Žarka Violića bio je prvi poslijepodnevni glazbeni program, koji je prethodio otvorenju 3. Bijenala industrijske umjetnosti, u organizaciji Labin Art Expressa i MMSU Rijeka, ovi potonji također su bili suorganizatori izložbe “PIK – Riječka prehrambena industrija nekad i danas”.

Produkciju potpisuje Novi turizam d.o.o., koprodukciju MMSU Rijeka i PIK Rijeka, medijski pokrovitelji su Torpedo.media i PodUčkun.net, a manifestaciju podržavaju tvrtke Rijeka 2020 d.o.o., Pik Rijeka, Kaltenberg d.o.o. i Novi turizam d.o.o..

Kako smo se proveli i kako ‘ruku pod ruku’ ide supkultura i gospodarstvo provjerite u nastavku teksta kroz šest video isječaka i u velikoj fotogaleriji…

Odličnim ‘Igrokazom Koji To Nije’ Započela Ceremonija Zatvaranja FKK Kantrida I Otvorenje Art Kvarta Benčić

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

error: Content is protected !!