FOTO/VIDEO: Brežanski zvončari napravili tradicionalni prijateljski đir u pratnji zvončara z Frančić @ Matulji

Jučerašnji pohod Frančićen, ali i Zvončarsku provu popratila je i naša reporterska ekipa, a što su sve uspjeli zabilježiti, možete provjeriti u priloženim video prilozima.

Bregi/Frančići – Pusni četrtak dan je kada Brežanski zvončari kreću na pohod prema Frančićima, a u međusobnom prijateljskom susretu pridružuju im se i kolege iz Frančića. Ta je tradicija ponovljena i jučer, kada je velik broj zvončara uz pratnju muzike i maškara napravio je đir od Bregi do Frančić i nazad, a mnogobrojni mještani dočekivali su ih te ugošćavali na uobičajenim štacijama.

Brežanski zvončari svoj tradicionalni pohod svojim krajem imaju na Pusni pondejak, kada obilaze selo u pratnji jajara, muzike i vragova te predvođeni majom.

Zvonci se nisu čuli samo u Frančićima, već su i Principi odzvanjali glasnom zvonjavom. Naime, Zvončarska prova, odnosno Pusni četrtak pul Princip, okupio je jučer brojne zvončare s matuljskog područja na neformalnom druženju čija je specifičnost da na njemu ne sudjeluju samo članovi jedne zvončarske skupine, nego pojedinci iz različitih grupa – najviše iz Mučićevih zvončari i Zvončarske skupine Vlahov Breg – Korensko – kojima se priključuju zvončari s područja Mjesnoga odbora Principi. Ove godine domaćini su bili Obadi  iz kojih je krenuo zvončarski ”đir”, uz kola koja su se radila u svim selima Mjesno odbora Principi tj. pul Franić, Princip, Brajan, Mavrić al Božinić.

Jučerašnji pohod Frančićen, ali i Zvončarsku provu popratila je i naša reporterska ekipa, a što su sve uspjeli zabilježiti, možete provjeriti u priloženim video prilozima.

Brežanski Zvončari Napravili Tradicionalni Prijateljski đir U Pratnji Zvončara Z Frančić @ Matulji

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!