FOTO/VIDEO Da se ne pozabe žrtve – Na Maloj Učki održano svečano otkrivanje spomen-obilježja

Spomen obilježje svečano je otkrio Oleg Mandić, a kako je proteklo otvorenje provjerite u video prilogu i nekoliko fotografija u nastavku…

Mala Učka – Na Maloj Učki danas je održano svečano otkrivanje spomen-obilježja povodom obilježavanja 75. obljetnice stradavanja stanovnika tijekom Drugom svjetskog rata kada su 1944. godine na Učki stradala 22 žitelja, a cijelo je selo zapaljeno i sravnjeno sa zemljom.

Prvo novo spomen-obilježje antifašizmu na području čitave Primorsko-goranske županije, za koji je tekst napisala prof.dr.sc. Vjekoslava Jurdana izgrađeno je na granici Grada Opatije i Općine Mošćenička Draga, pa su i u njegovom financiranju ove dvije liburnijske lokalne samouprave ravnopravno podijelile troškove, a uz njih je organizacijski doprinos dala i opatijska UABA.

— Danas stojimo na hrvatskoj zemlji i zato čestitam svima koji su dali inicijativu da se ovaj spomenik napravi, kazao je Goran Petrc, predstavnik PGŽ-a.

U glazbenom dijelu programa nastupio je KUD Lovor iz Lovrana, interpretacijom čakavskih stihova počast žrtvama fašizma odala je opatijska pjesnikinja Marina Česen, a skupu se obratio i Bruno Starčić, predsjednik UABA Grada Opatije, prof.dr.sc. Vjekoslava Jurdana te predstavnici liburnijskih jedinica lokalne samouprave i Primorsko-goranske županije.

Načelnik Općine M. Draga Staraj naglasio je da je inicijativa krenula od samih mještana Male Učke i članova UABA-e. Inicijator svega, Đino Martinčić iz Lignja, kojemu je supruga bila Učkarica i koji je zapravo pokrenuo cijelu priču ‘da se ne pozabi’ obratio se također skupu, jako zadovoljan što je spomenik izgrađen i što ostaje kao trajni svjedok na tragične događaje iz prošlosti, mlađim naraštajima.

Oleg Mandić otkrio je spomenik s uklesanim imenima stradalih, nastao prema idejnom projektu Serđa Capellettija, nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće…

error: Content is protected !!