[FOTO/VIDEO] Dan za koledvanje – Tri kralja posjetila svoje sumještane

Stare frlanske familije jedva čekaju da vide i počaste frlanska tri kralja pa su Babulini zmej sobun zibrali, kako sami reču, tri najlepša, najboja, najiskusneja i štajonana.

Matulji – “Neka va ovoj kuće bude zdravlja, sreći i blagostanja. Neka van zemja rodi i Bog neka vas blagoslovi…” poručuju Koledvari z Frlanije koji ove godine obahajaju kuće u reduciranom izdanju. Koledvanje ili Bogojavljanje je tradicija koju su društvo Frlanija pakal – Babulini oživjeli i održavaju ju već više od dvadeset godina. Tri Kralja s pratnjom obilaze kuće, a ove godine dvorišta zbog uvjeta u kojima živimo. Stare frlanske familije jedva čekaju da vide i počaste frlanska tri kralja pa su Babulini zmej sobun zibrali, kako sami reču, tri najlepša, najboja, najiskusneja i štajonana.

Prva štacija su bili Popovići, kuća familije Sinčić u kojoj im je Vazmenka Sinčić pripremila pravu mesnu gozbu na svojoj verandi. Kaže da ih je tu nekad znalo doći i preko petnaest, ali ove godine je sve reducirano pa i ova njihova užanca. Običaj je bio da ih u kući dočeka obilna riblja marenda i juha za početak da ih okrijepi za cjelodnevni pohod, ali ove godine su rekli da neće ulaziti u kuće. Vazmenki ovaj običaj puno znači pa nije mogla izdržati, a da ne dočeka koledvare raskošnom marendom.

Što smo zabilježili u jutarnjem điru po Frlaniji provjerite u priloženom video isječku i fotogaleriji…

Dan Za Koledvanje – Tri Kralja Posjetila Svoje Sumještane @ Kastav, Frlanija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net