[FOTO/VIDEO] Izložbom Linde Žiganto-Juraković ‘Boje Liburnije’ otvoren ovogodišnji izložbeni program u Cistreni @ Mošćenička Draga

Iza svakog službenog putovanja, sve se više veselila povratku u svoju zemlju s godinama shvaćajući da svjetske ljepote i destinacije ne mogu zamijeniti našu buru, naše more, naše ljude i naš mentalitet. A kako je proteklo otvorenje izložbe provjerite u priloženom video prilogu i fotogaleriji…

Mošćenička Draga – Nedavnim otvorenjem izložbe pod nazivom Boje Liburnije / I Colori della Liburnia, autorice Linde Žiganto-Juraković otvoren je ovogodišnji izložbeni program u galeriji Cisterna u Kući kulture ‘Betty’. Uz domaćina Riccarda Staraja otvorenje je uveličala i Silvana Milotić koja je odrecitirala nekoliko pjesama tematskih vezanih uz Mošćenice.

Linda Žiganto-Juraković

Čitav slikarski opus Linde Žiganto-Juraković prožet je motivima Liburnije i Kvarnera te Istre. Njezini motivi uvijek su se vezali uz more; barke, lavande, masline, gromače, i druge prirodne ljepote ovoga kraja. Autorica je proputovala mnoge Europske, svjetske destinacije gdje je službeno predstavljala kroz svoja znanstvena i stručna postignuća svoju zemlju. Međutim, iza svakog službenog putovanja, sve se više veselila povratku u svoju zemlju s godinama shvaćajući da svjetske ljepote i destinacije ne mogu zamijeniti našu buru, naše more, naše ljude i naš mentalitet. Svoj čakavski izričaj nikad nije zaboravila, već ga prenosi na mlađe generacije kao jedna od organizatora tradicionalnih pučkih fešti. Još kao srednjoškolka i kasnije kao studentica, organizirala je poetske večeri gdje je prezentirala i svoje poetske radove. Njezina lirika prožeta je socijalnom tematikom ljudi njezinog kraja i osobnim osjećajem kojim doživljava stanje u primorskom miljeu. Danas, kao osoba sa širokim iskustvom života i znanja, svoje spoznaje prenosi na mlađe generacije, posebno kao mentorica na više od 100 diplomskih radova studenata. Kako je stvaranje uglavnom “svijet tišine”, autorica je odlučila svoje slikarske radove u ovoj zrelijoj fazi pokloniti isključivo tradiciji i svom izvornom nasljeđu po majci i ocu, a to je Liburnija. Autorica je nekoliko knjiga iz polja ekonomije, više od 60 znanstvenih i stručnih radova te recenzent više od 50 strategija razvoja općina i gradova u RH. Paralelno sa svojim akademskim radom, slikala je i izlagala svoje radove u zemlji i inozemstvu, grupno i individualno. Donatorica je brojnih humanitarnih akcija i organizator likovnih radionica.

– Boje Liburnije su plava i zelena. Zelena se spušta s Učke i sljubljuje se s morem, Opatijskom rivijerom, Liburnijom. Mi smo primorci, zastava naše slobode je zeleno -plava. Ova obala priziva duh prošlih vremena, snagu valova Kvarnera i liburnskih lađa, buru koja obalom bijesni, jugo što odnosi, maestral koji miluje. Tu živimo, stvaramo umjetnost, bojimo stvarnost, netko perom, glazbom, kistom.. Ima nas jer energija pod Učkom rađa kreativce. Pod Učkom se rodila i Linda Žiganto-Juraković i ponijela slikarsko umijeće u Istru, Liburniju spremila u srcu. Sada joj se vraća. Vraća se iskonu, tu gdje stala je sada nastavlja. Jedra su joj puna vjetra, energija se obnavlja, Liburnija je dočekala otvorenih ruku… Mošćenice, Draga, Volosko domovi su njenih povrataka. Vratila se raju. Uzeo sam si za pravo otisnuti ovu pjesmu kako bi s Lindom podijelio ljepotu i smisao življenja i stvaranja pod Učkom. Hvala ti za vedute, nukleuse, valove, brda i proplanke, jedra, maske i karnevale, grote i žale, bonace i nevere, rive i lanterne, pučine i otoke, horizonte i prostranstva, Istru i Kvarner, za modro kristalno more i dašak Učke gore, hvala ti. Lijepi su tvoji snovi. Slikaj ih i dalje. Nema kraja slavljenju života i ljubljenju svijeta gdje si odlučila živjeti i zauvijek ostati, napisao je Riccardo Staraj u najavi izložbe.

Rođena je 13. srpnja 1971. godine u Rijeci gdje je pohađala srednju školu i Filozofski fakultet na kojem i diplomira kao profesor pedagogije. Djetinjstvo je provela u pitoresknom gradiću Volosko i često dolazila s nonićem u Mošćenice. Već kao dijete zavoljela je sve gromače i more Liburnije i Kvarnera. Od 1996 seli se u Poreč gdje živi i stvara u svojoj Galeriji “Rocco” koja nosi naziv po njezinom sinu. Akademske godine 2004/05. upisuje poslijediplomski znanstveni studij, smjer menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku gdje magistrira 2006., a 2008/09. upisuje i izvandoktorski znanstveni studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku gdje i doktorira 2011. godine na temu „Upravljanje resursima ruralnog prostora Istre“.

Izložba ostaje otvorena od 3. srpnja 2021. godine.

U Galeriji La Cisterna Otvornea Izložba Linde Žiganto-Juraković @ Mošćenička Draga

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net