FOTO/VIDEO Izvorno domaće jelo otrgnuto zaboravu – Oštarija Štacion predstavila tenfanje z makaruni

Uz prezentaciju jela, u Štacionu je danas vladala prava domaća atmosfera uz nastup klape Skalin. Kako je sve to izgledalo, provjerite u našoj fotogaleriji i video-prilogu u nastavku…

Matulji – Što je to tenfanje z makaruni? Mogli su to saznati svi koji su danas posjetili matuljsku Oštariju Štacion gdje su imali priliku kušati jelo iz prošlosti ovih krajeva u događanju nazvanom „Dobro, a pozabjeno“.

Recept za jelo slično gulašu od zaborava je „otrgnuo“ poznati matuljski istraživač stareh užanci Alfred Šaina, koji je tako dao priliku stotinjak okupljenih „gastronauta“ da probaju specijalitet što je „othranio“ generacije „naših starih“.

– Kako su jili naši stari? Skromno, ono ča se j’ okol kuć, i va vrteh i va štale al koce našlo. Kapuz, repa, fažol, frenta i se još neč od druge intradi. A mesa malo, skoro niš. Malo prašćevini, a kakov telac al junac špral se j’ jušto za takove posebne priliki. Ma va saken živjenje postoje i posebni dani kada se ni šparalao i kada se j’ jilo najbojo ča se j’ imelo. Botrinje, pir i još neki blagdani bili su prilika za malo boje jist. Onput, parićevalo se j’ tenfanje z makaruni. Danaska je to neč, ča će saki reć, sakidajno, ma našen nonan i nonoton je to bil pravi specijalitet ki su komać čekali. Ni se ča čudit kad su va to vreme bili više lačni nego siti, kazao je Šaina.

Između gulaša i tenfanja postoje ipak neke bitne razlike – kod potonjeg jela govedina se umjesto na kockice reže na trakice, zaprška se radi bez kapule i sa češnjakom, a u jelu se ne koristi „pasata“ nego se podlijeva vodom u kojoj su kuhani makaroni, odnosno domaća tjestenina slična krpicama ili šurlicama.

Šaina je kazao kako je, istražujući stare zapise i nekadašnje običaje, nekoliko puta „naletio“ na naziv tenfanje za koji nije znao što je. Raspitao se i otkrio da se radi o pomalo zaboravljenom jelu, a prilika da ga se vrati u kuhinju bio je natječaj Turističke zajednice Rijeka za domaće recepte s dobrom pričom na koji se prijavio i osvojio treću nagradu. Tada su za tenfanje z makaruni interes pokazali i ugostitelji, a nakon pozitivnih reakcija prvih kušača na današnjem druženju, ovaj će se specijalitet naći i u standardnoj ponudi Oštarije Štacion.

– Danaska, kada nan je puna rit sega, pozabili smo na ti nekadajni recepti, neč pozabjeno, a opet kad pokusimo, tako dobro. Va teh gušteh i diheh oćuti se naša starina i kad stavimo v usta domislimo se: „viš ovo su i moji pranonići jili“. Tenfanje z makarini ni za današnju kuhinju niš specijalno. Ma j dobro i našo je. I peja nas va pozabjena vremena kada se j’ jilo skromno ma opet ukusno i dobro, rekao je Šaina.

Uz prezentaciju jela, u Štacionu je danas vladala prava domaća atmosfera uz nastup klape Skalin.

Izvorno Domaće Jelo Otrgnuto Zaboravu – Oštarija Štacion Predstavila Tenfanje Z Makaruni

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!