FOTO/VIDEO Kastav dobio novu vrtićku skupinu proširenjem kapaciteta, u školu krenuo 101 prvašić

Tijekom ljeta je uređena nova skupina na lokaciji Školska 8, u kojoj će boraviti djeca vrtićke dobi, a zahvaljujući novom prostoru, omogućen je upis sve djece jasličkog uzrasta. Grad Kastav je u uređenje nove skupine i u tekuća održavanja u ostalim prostorima vrtića tijekom ljeta utrošio 540 tisuća kuna.

Kastav – Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac jučer je svečano otvorio otvoriti novu vrtićku skupinu DV „Vladimir Nazor“. Na kastavskom području u proteklih desetak godina bilježi se bilježi izrazito povećanje broja predškolske djece, stoga je Grad kao osnivač Dječjeg vrtića, proširio njegove kapacitete i omogućio uključivanje djece predškolske dobi u sustav predškolskog odgoja i obrazovanja.

Tijekom ljeta je uređena nova skupina na lokaciji Školska 8, u kojoj će boraviti djeca vrtićke dobi, a zahvaljujući novom prostoru, omogućen je upis sve djece jasličkog uzrasta. Grad Kastav je u uređenje nove skupine i u tekuća održavanja u ostalim prostorima vrtića tijekom ljeta utrošio 540 tisuća kuna.

Tako ove godine kastavski Dječji vrtić djeluje na pet lokacija – na centralnoj lokaciji vrtića Vladimir Nazor smješteno je 6 odgojno-obrazovnih skupina, u vrtiću Halugica u Spinčićima dvije odgojno-obrazovne skupine, u vrtiću Mavrica namijenjenom skupini za rano učenje engleskog jezika još dvije skupine, u Kastafskim srdelicama na Šporovoj jami sedam jasličkih skupina te u novouređenom objektu još dvije skupine – jedna skupina za rano učenje talijanskog jezika i jedna nova.

Nakon Dječjeg vrtića, Mostarac je posjetio i Osnovnu školu Milan Brozović gdje je, u školskom dvorištu, pozdravio polaznike četiri razreda prvašića. U kastavsku Osnovnu školu “Milan Brozović” u četiri odjeljenja prvog razreda, u ponedjeljak je krenuo 101 prvašić. Grad Kastav i ove godine će svim učenicima 1. razreda osnovnih škola s prebivalištem na području Kastva isplatiti iznos od 200 kuna za nabavku školskog pribora, a ovaj se program u kontinuitetu provodi od 2003. godine.

Pravo na pomoć u troškovima nabavke radnih bilježnica i sufinanciranje troškova marende za učenike osnovnih škola ostvaruju učenici čiji roditelji, skrbnici ili učenik ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili su djeca udomiteljskih obitelji, a temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Kastva. Pomoć u troškovima nabavke udžbenika za svakog učenika osnovnih  škola odobrava se u iznosu od 500 kuna po školskoj godini.

Grad Kastav sufinancira i liniju školskog autobusa te mjesečne karte učenicima za što se izdvaja 35 tisuća kuna.

Iz Proračuna Grada Kastva financira se produženi boravak učenika u školi s 280 tisuća kuna. Izdvajaju se i sredstva za nadstandard u osnovnom školstvu, te se tako financiraju državna, županijska i međuopćinska natjecanja u iznosu od 10.000 kuna,  rad socijalnog pedagoga u iznosu od 120.00 kuna, te logopeda s 60 tisuća kuna.

Financira se i program Korektivne gimnastike i preventivnih lokomotornih pregleda namijenjenih djeci školske dobi s područja Grada Kastva u iznosu od 25.000 kuna.

 

error: Content is protected !!