FOTO/VIDEO Kipar Ivan Fiolić predstavio se matuljskoj publici

U svom radu je vrlo ironičan i duhovit, pa vjerske, povijesne i društveno političke heroje zamjenjujes ikonografijom popularne kulture – poput spomenika Bruceu Leeju u Mostaru.

Matulji – Prostoru matuljske Galerijice nedavno se predstavio kipar Ivan Fiolić, jedan od najpoznatijih i neprepoznatljivijih umjetnika srednje generacije iz Hrvatske koji najviše djeluje u kiparstvu. Osim što predaje na akademiji u zvanju docenta, paralelno se aktivno bavi stvaralaštvom.

Sveukupno je sudjelovao na 63 zajedničke izložbe, od toga 14 u inozemstvu. Osim brojnih nagrada koje je osvojio u dosadašnjoj karijeri njegovi se radovi nalaze na javnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, a upravo su spomenici neka trajna i kontinuirana umjetnička preokupacija Ivana Fiolića. Iako su brojen skulpture namijenjene izlaganju u galerijama i manjim zatvorenim prostorima on često u oblikovnoj gesti zapravo sugerira spomenike. Kao umjetnik nije se mirio s pozicijom ‘umjetnika kao onog koji samo daje oblik’, tj. koji oblikuje javni sadržaj zadan na vrhu, već si je uzeo za prvo propitati taj koncept. U svom radu je vrlo ironičan i duhovit, pa vjerske, povijesne i društveno političke heroje zamjenjujes ikonografijom popularne kulture – poput spomenika Bruceu Leeju u Mostaru.

— Spomenici su kontinuirana umjetnička preokupacija Ivana Fijolića, pa i one njegove skulpture koje nisu mišljene za javne, već muzejske i galerijske prostore, često u oblikovnoj gesti sugeriraju spomenike. Fijolić je zarana svojim skulpturama zakoračio u procese memorijalizacije jednog društva rezervirane primarno za povjesničare i društvenopolitičke ideologe; on se nije zadovoljio pozicijom umjetnika koji donosi oblikovanje zadanog javnog sadržaja, već si je uzeo za pravo taj koncept zadanog sadržaja propitivati, mijenjati ili samostalno kreirati. Sve on to čini s mnogo ironije i humora. Oficijelne društveno-povijesne heroje ili vjerske ikone zamjenjuje narativom pop kulture. Skulptorsku modelaciju u službi patosa, dramaturgije scene ili kompleksnosti ličnosti koja se prikazuje, Fijolić zamjenjuje stilizacijom i jednoobraznošću – naglašavanjem jedne karakteristike lika ili prikaza na uštrb ostalih. Ima li uopće potrebe za nijansiranim i čuvstvenim oblikovnim tretmanom skulptura u društvu koje se zanosi prvim dojmom i koje, povrh svega, cijeni ljepotu, snagu, mladost. I slavu. Ne predstavljaju li stoga Fijolićeve skulpture autentičnu memorijalizaciju trenutka u kojem živimo, nisu li one suštinski spomenici našeg doba?, napisala je Vana Gović, u katalogu izložbe.

Ivan Fijolić rođen je u Zagrebu 1976. Školu primijenjene umjetnosti završio je 1994., stekavši titulu dizajner metala. 2004. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Mire Vuce te metodiku povijesti likovne umjetnosti kod prof. Emila Roberta Tanaya, stekavši titulu profesor likovne kulture. 2008. godine upisuje Poslijediplomski doktorski umjetnički studij kiparstva. Aktivno se bavi umjetničkom djelatnošću od 1999. godine.

Izložba se može pogledati od ponedjeljka do petka, od 10 do 12 sati te od 17 do 19 sati, subotom od 10 do 12 sati.

Kako je proteklo otvorenje provjerite u priloženom video isječku i fotogaleriji…

U Matuljskoj Galerijici Otvorena Izložba Ivana Fiolića

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!