[FOTO/VIDEO] Komemoracija Lipa pamti podsjetila na stradanje matuljskog mjesta u Drugom svjetskom ratu

Usprkos teškim stradanjima i ranama, čije posljedice i težinu sjećanja osjećaju i današnje generacije, selo je nakon Drugoga svjetskog rata obnovljeno i u njemu danas živi 125 stanovnika.

Lipa – Tradicionalna komemoracija Lipa pamti i ove je godine odala počast matuljskom selu Lipa, jednom od tri mjesta u Europi koja su potpuno uništena u Drugom svjetskom ratu.

Posljednjeg dana travnja 1944. godine, vojnici nacističke Njemačke iz osvete su ubili 269 stanovnika Lipe, među kojima je posebno puno bilo djece. Najmlađa žrtva imala je šest mjeseci, a selo su potom opljačkali i spalili.

Usprkos teškim stradanjima i ranama, čije posljedice i težinu sjećanja osjećaju i današnje generacije, selo je nakon Drugoga svjetskog rata obnovljeno i u njemu danas živi 125 stanovnika. Pogledajte video prilog o stradanju Lipe u produkciji tvrtke Prorec i medijske mreže Novinet.

Povodom obilježavanja tužne obljetnice jednog od najvećih zločina protiv čovječnosti na našim prostorima, delegacija Primorsko-goranske županije predvođena Zamjenikom župana Petrom Mamulom i SAB-a PGŽ sa zamjenikom predsjednika Vilimom Malnarom, te delegacija Općine Matulji predvođena načelnikom Mariom Ćikovićem sa UAB-om Liburnije položili su vijence na spomenike stradalim Lipljanima i borcima NORa.

Lipa Pamti 2021

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!