FOTO, VIDEO: Krepat ma ne molat – povorka ipak živi @ Lovran


Usprkos vremenu i političarima, okupili su se jučer u centru Lovrana brojni ”pusni judi” iz Lovrana, Opatije, Matulja i okolice, kako bi ”protestnim druženjem” ukazali na apsurd otkazivanja povorke zbog (neostvarene) najave lošeg vremena.
Lovran – Pod kodnim imenom ”lovranski narodni ustanak za našu užancu” održala se jučer u Lovranu subverzivna maškarana povorka u kojoj je sudjelovalo više od stotinu maškara iz Lovrana, Opatije, Matulja i okolice, koji su na nekoliko sati ”okupirali” centar mjesta uz parole ”Krepat ma ne molat” i glasno odobravanje još toliko gledatelja naslaganih uokolo trga.
– Uživajte u lijepom i sunčanom danu, i neka se saki ki pride na vlast navadi da prvo mora judi pitat ča misle. Ovo je naš Lovran, naša cesta i naša užanca ku održavamo već skoro šezdeset let. Ako niste razumeli, maškare su tu da stiraju zimu, a neće sigurno zima stirat maškari, poručili su govornici na alegorijskim kolima na kojima se vesela pusna glazba miješala s porukama na otpor sistemu koji brani održavanje maškaranih druženja.

Svaka sličnost s izvjesnim 'općinarom' je slučajna...


Mikrofona se primio i Mario Lipovšek Battifiaca, kako bi podržao ”protestno okupljanje” i poručio kako ništa ne može zatrti lovransku povorku, a najmanje zima.
– Ovdje smo da demonstriramo sposobnost lovranskih maškara da sami možemo organizirati povorku, da obilježimo ovaj dan i da se ne zatare 59 godina tradicije. Nije ovo prosvjedna povorka, ovo smo napravili iz svog gušta, kao dokaz da se maškarane povorke mogu održavati bez obzira na vrijeme, kazao je Željko Petričić iz lovranske maškarane skupine “In Bambo Veritas”.
Lovrancima se pridružio i dio sudionika ”akcije za obilježavanje Balinjerade”, predvođen organizatorom Girandole i drugih opatijskih pusnih zbivanja, Markom Želeom.
– Mi smo u subotu imali još jednu uspješnu paradu, a podržali su nas i naši prijatelji iz MUP-a koji razumiju maškare jer su i sami u kostimima 12 mjeseci godišnje. Treba pohvaliti sve općinare i političare koji su pokazali svoju perceptivnost i uspjeli predvidjeti ovako lijepo i sunčano vrijeme kakvo nas je danas dočekalo, kazao je Žele.
Zabava je, bez incidenata ili ikakvih drugih problema te – bez ikakvih troškova za općinski proračun – potrajala nekoliko sati, da bi se nakon toga ”parada” u miru razišla, jednako spontano kao što se i okupila.
[nggallery id=39]
Liburnija.net TV – ‘Protestna’ maškarana povorka @ Lovran, 2012.

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net