FOTO, VIDEO: KUD ”Ivan Fonović Zlatela“ nastupio na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima

ivan_fonović_zlatela_krsan_2015_vinkovacke_jeseni

Zlatela se je na ovogodišnjoj smotri predstavila s Mantinjodom na sopelama (Vojić, Načinović, Lukšić), Širi se more Jadransko (pjesma u dvoglasju tijesnih intervala – Karlić, Benčić (Fd Pazin), Vojić i Načinović) te Balunom s osam parova uz glazbenu pratnju na sopelama i mihu (Vojić, Načinović, Fonović, Karlić). Video prilog pogledajte u nastavku teksta, a fotogaleriju na ovom linku

Kršan / Vinkovci – Članovi Kulturno umjetničkog društva Ivan Fonović Zlatela iz Kršana nastupili su prošlog tjedna na jubilarnim pedesetim Vinkovačkim jesenima, državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora, kao jedini predstavnici Istarske županije. Zlatela je relativno mlado kulturno umjetničko društvo osnovano 1997. godine koje je po šesti puta nastupilo na Vinkovačkim jesenima. Nakon jubilarnih četrdesetih, društvo je nastupilo i na pedesetim Vinkovačkim jesenima.

ivan_fonović_zlatela_krsan_2015_vinkovacke_jeseni_1

Jubilarne 50. Vinkovačke jeseni, složni su organizatori, najveća su manifestacija hrvatskoga folklora do sada. One su jedno od događanja koje ima najdulju tradiciju, a privlače veliko zanimanje ljubitelja folklora.

– U sklopu Vinkovačkih jeseni održava se najveća, najspektakularnija i najkvalitetnija smotra folklora ne samo u Hrvatskoj, nego i gotovo u cijeloj Europi. Sva se društva tijekom godine prate na lokalnim i županijskim smotrama folklora: njihovi nastupi, promjene rukovodstva, putovanja i sve druge aktivnosti koje u završnoj odluci odlučuju o dolasku pojedine skupine u Vinkovce. U nekoliko županija potakli smo i osnivanje Zajednice KUD-ova, upravo u cilju objedinjavanja aktivnosti te uvažavanja odluka lokalnih stručnjaka folklorista kako bi sa svog područja poslali zaista najbolju skupinu. Naravno, i osobno sudjelujem u radu tih komisija kako bih svjedočio o nepristranom radu i odlukama i time razinu kvalitete podigao na veću razinu. Ovogodišnju manifestaciju obilježit će izbor najboljih od najboljih u proteklih barem deset godina. Dakle, nismo uzimali u obzir odluke lokalnih smotri ili smo usko surađivali u odluci, nego smo upravo u tom praćenju rada pojedinih skupina nagradili neke od njih pozivom na jubilarne 50. Vinkovačke jeseni. Ovim putem zahvaljujem se svima koji su svojim stručnim radom pratili, ocjenjivali, savjetovali i pomagali skupine u cijeloj Hrvatskoj i izvan nje posebno spominjući našu dijasporu i Hrvatske skupine koje stoljećima žive u drugim državama, rekao je Danijel Šota voditelj Državne smotre folklora Vinkovačkih jeseni.

ivan_fonović_zlatela_krsan_2015_vinkovacke_jeseni_2

Šota je uvjeren da će ova državna smotra biti najbolja i najkvalitetnija do sada prepuna bogatstva tradicijske kulture, pjesama i plesova, običaja i sviranja tradicijskih instrumenata.

– Ponosimo se što se sve veći broj naših običaja nalazi na popisu svjetske nematerijalne baštine i stavlja pod zaštitu i, naravno, što najbolje od svega toga možemo čuti i vidjeti u Vinkovcima, rezimirao je Šota.

Zlatela je poziv na 50. Vinkovačke jeseni dobila prije više od godinu dana kada je u tijeku bila organizacija 49. Vinkovačkih jeseni. Poziv je stigao nakon osvojenog drugog mjesta na Međunarodnoj smotri folklora Gospojina 2014. održane u Livnu (BIH). Tada je voditelj Državne smotre Vinkovačkih jeseni odlučio da će Zlatela predstavljati svoju Županiju na jubilarnim Vinkovačkim jesenima. Šota je tada istaknuo i da je ovaj poziv nagrada je za dugogodišnji kvalitetan rad KUD-a.

Zlatela se je na ovogodišnjoj smotri predstavila s Mantinjodom na sopelama (Vojić, Načinović, Lukšić), Širi se more Jadransko (pjesma u dvoglasju tijesnih intervala – Karlić, Benčić (Fd Pazin), Vojić i Načinović) te Balunom s osam parova uz glazbenu pratnju na sopelama i mihu (Vojić, Načinović, Fonović, Karlić).

ivan_fonović_zlatela_krsan_2015_vinkovacke_jeseni_3

– Glavni nastup bio je u udarnom terminu u subotu 19.rujna s početkom u 20 sati zajedno s ostalih trinaest društava. Sutradan, u nedjelju 20. rujna, sudjelovali smo u svečanom mimohodu državne smotre ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni zajedno s četiri tisuće sudionika. Svečani mimohod prikazan je u direktnom prijenosu HRT-a 1 gdje je Zlatela predstavljena deseta po redu od ukupno stotinjak folklornih grupa. Nakon mimohoda, sada već tradicionalno, oko pedeset tisuća sudionika i posjetitelja zaplesalo je Najveće kolo po cijelom gradu. Najviše, čak pedeset, kulturno umjetničkih društava zaplesalo je na stadionu Cibalije na travnjaku vinkovačkog drugoligaša koji je bio posebno ukrašen za jubilarno 50. izdanje Vinkovačkih jeseni. Ove godine se je po prvi puta plesalo i na Slavonskom sokaku na kojem se našlo desetak KUD-ova. Ispunjeni ponosom zahvaljujemo se svim sudionicima, našim divnim domaćinima Kud-a ”Sloga“ iz Retkovaca, medijima koji nas neumorno prate kao i onima koji nas financijski podržavaju. Program su financijski podržali Upravni odjel za kulturu Istarske županije – Regione Istriana i Općina Kršan, poručili su iz KUD-a ”Ivan Fonović Zlatela“.

Video prilog pogledajte u nastavku teksta, a fotogaleriju na ovom linku

S. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!