FOTO, VIDEO: Kuzmova 2015. – Prikaz nekadašnjeg načina života, dobar kapuz i kapljica te odlična fešta mnoge privukla na Brgud

brgud_po_starinski_2015_kuzmova_veli_brgud_3

Tradicionalna brgujska fešta otprije nekoliko godina dodatno je posvećena tradiciji ovim ”uprizorenjem” nekadašnjeg načina života, kada su ispaša stoke, pravljenje vapna i poljoprivreda bili glavna aktivnost mještana. Video isječak pogledajte u nastavku teksta, dok veliku fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

brgud_po_starinski_2015_kuzmova_veli_brgud_2

Brgud – Kovači, postolari i niz drugih zanimanja, ali i svakodnevnih poslova kao što će čišćenje krumpira, gaženje grožđa, pranje rublja na ruke – zapravo, sve ono čime su se ”naši stari” bavili na prijelazu stoljeća predstavljeno je u programu etnosela ”Brugd po starinski” koje se održalo u sklopu ovogodišnje proslave Kuzmove.

Tradicionalna brgujska fešta otprije nekoliko godina dodatno je posvećena tradiciji ovim ”uprizorenjem” nekadašnjeg načina života, kada su ispaša stoke, pravljenje vapna i poljoprivreda bili glavna aktivnost mještana.

brgud_po_starinski_2015_kuzmova_veli_brgud

Iako većine ovih poslova danas nema, neke stvari ipak su preživjele stoljeća i ostale brgujska posebnost, poput authtonog domaćeg kapuza posebnog okusa, koji je i ove godine bio gastronomska zvijezda Kuzmove.

Uz kapuz i kobasice, marendu jučerašnjeg dana, posljednjeg u proslavi ovogodišnje trodnevne fešte, u ponudi je bio i ”cukar i kafe”, ali u večernjim satima, i to u glazbenom obliku – naime, Cukar & Caffe band zabio je Brgujce i njihove goste na zatvaranju manifestacije koja je počela još u petak uz uz Lungomare band i ledeni žestica party.

brgud_po_starinski_2015_kuzmova_veli_brgud_4

Dan kasnije održan je jubilarni, peti Tomosfest, natjecanje u vožnji spretnosti (ne)pouzdanih dvokotačnih prometala slovenske tvornice, a gastronomska ponuda u subotu se zasnivala na gulašu zahvaljujući natjecanju u spravljanju ovog krepkog obroka. Večer je zaključena plesom uz Pumpa Band, da bi se u nedjelju dan započeo procesijom i molitvom u ”Crikvenin dolci” te koncelebriranom svetom misom.

Video isječak pogledajte u nastavku teksta, dok veliku fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi
Video: Zoran Ventin / Art film

error: Content is protected !!