FOTO, VIDEO: Liburnijski kraj kao veduta turističkih razglednica @ hotel Miramar


Izložba radova Raoula Franka ”Turističke impersije” bila je uvertira u Dane hrvatsko-austrijske dane kulture i gospodarstva, koji će u organizaciji Hrvatsko-austrijskog društva potrajati do 19. ožujka, a obje je manifestacije jučer otvorio počasni generalni konzul Republike Austrije u Hrvatskoj Đuro Gavrilović.
Opatija – Motivi Opatije, Lovrana, Voloskog i drugih liburnijskih mjesta i gradova dominirali su panoima u predvorju hotela Miramar, u kojem je jučer otvorena izložba ”Turističke impresije”. Na izložbi je prikazano 120 radova austrijskog slikara Raoula Franka, koji je krajem 19. stoljeća živio i radio u Opatiji.
– Raoul Frank je za nas prije svega interesantan kroz djela koja su predstavljena na ovoj izložbi, a to su predlošci po kojima su nastale umjetničke fotografije s područja Opatijske rivijere, ali i čitave Srednje Europe, kazao je Jan Bernd Urban, autor izložbe u suradnji s on-line magazinom Liburnija.net.
Raoul Frank je, kao akademski slikar, i danas popularan među ljubiteljima umjetnosti, a osim po svojim akvarelima, poznat je i po radu u primijenjenoj umjetnosti, prije svega predlošcima za turističke razglednice. U suradnji s velikom tiskarom Ottmar Ziehera iz Műnchena realizirao je desetke raznih motiva ovog kraja – Lovrana, Medevje, Opatije, Voloskog, ali slikao je i druge motive iz hrvatskih gradova, pa i čitave središnje Europe.
Izložba je bila uvertira u Dane hrvatsko-austrijske dane kulture i gospodarstva, koji će u organizaciji Hrvatsko-austrijskog društva potrajati do 19. ožujka, a obje je manifestacije otvorio počasni generalni konzul Republike Austrije u Rijeci Đuro Gavrilović, koji je pohvalio rad društva na spajanju austrijskog i hrvatskog gospodarstva i kulture.
– Još od vremena Austro-Ugarske države ovaj je kraj bio važan dio monarhije, stoga na nama ostaje da gradimo mostove suradnje između Hrvatske i Mađarske, kazala je predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Jagoda Špalj, a tu je inicijativu u ime Grada Opatije pozdravila dogradonačelnica Marina Gašparić.
Za glazbeni dio kulturnog progarama zaduženi su bili zborovi ”Bleiberger Viergesang“, mješoviti zbor Ronjgi te violinističko-pijanistički par Luka Kustrizch i Katja Sinkovič.
[nggallery id=96]
Liburnija.netTV – Otvorenje izložbe Raoula Franka ‘Turističke impresije’ @ Miramar, Opatija

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti
Video: Liburnija.net