FOTO/VIDEO Manifestacija Noć muzeja obilježena predstavljanjem knjige “Kako Lipa pamti – 75 godina sjećanja na stradanje” i predavanjem Miljenka Ujčića @ Lipa

Djelić atmosfere s predavanja provjerite u priloženoj fotogaleriji i video isječku…

Lipa – Zanimljiv program i odlična posjeta obilježila je i ovogodišnje izdanje manifestacije Noć muzeja održane sinoć u Memorijalnom centru Lipa pamti.

Ovogodišnje obilježavanja nacionalne manifestacije u znaku je Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Manifestacija je otvorena predstavljanjem knjige naziva “Kako Lipa pamti – 75 godina sjećanja na stradanje” autorice Vane Gović, više kustosice Memorijalnog centra Lipa pamti te dizajnerice Nine Raimann (Studio Cipmann).  Publikacija interesantnog dizajna, bez korica te s posebnom posvetom preživjelih Lipnjana,  donosi pregled 75 godina dugog kolektivnog sjećanja na stradanje Lipe 30. travnja 1944.

Program je nastavljen predavanjem c “Istraživanja o doktoru Ivanu Kalčiću-Bareli iz Lipe s posebnim osvrtom na izvore u Mađarskoj i Češkoj”. Naime, Miljenko Ujčić iz Rodoslovnog centra Kastavštine i Liburnije održao je predavanje  doktoru Ivanu Kalčiću-Bareli iz Lipe, istaknutoj osobi našeg kraja, pogotovo Lipe. Zaslužan je za gradnju škole u Lipi i za prva obrazovanja malih Lipljana. Večer će zaokružena nagrađivanom igrano-dokumentarnom dramom autorice Dane Budisavljević koja donosi jednu od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata. Film govori o doktorici Diani Budisavljević koja pokreće riskantnu akciju spašavanja više od 10000 djece iz logora Nezavisne države Hrvatske. Istinita je to priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Osim pripremljenog programa povodom Noći muzeja publika je mogla pogledati stalni postav Memorijalnog centra na katu kao i stalni postav etnografije Krasa naziva ‘Nismo Ćići ni Brkini, mi smo jušto na kunfini’ u podrumu zgrade.

Podsjetimo, stradanjem 30. travnja 1944. Lipa je izgubila materijalna svjedočanstva tradicijskog života, a samim time i dio identiteta. Etnografska zbirka Memorijalnog centra Lipa pamti organizirana je tijekom 1969. godine, a prikupljeni predmeti potječu iz Lipi susjednih mjesta na hrvatskoj i slovenskoj strani ovog pograničnog kraja. Otvorenjem etnografskog postava uspostavljena je simbolička veza između života u Lipi prije i nakon stradanja koja ukazuje na neospornu podudarnost materijalne i nematerijalne baštine jednog šireg prostora. Uže gledano, riječ je o mikroregiji Liburnijskog krasa (Lipa, Rupa, Šapjane, Pasjak i Brce).

Šire gledano, spomenutim mjestima moramo pridružiti Ćićariju, Kastavštinu i slovenske Brkine. Živjeti u središtu navedenog prostora zapravo znači živjeti uz granicu (geografsku, kulturološku, a danas i državnu) te prihvaćati različite utjecaje kao neodvojive dijelove vlastita identiteta. Postav predstavlja tradicijske načine gospodarenja (poljoprivreda, iskorištavanje šuma, stočarstvo) i trgovine na ovim prostorima, tradicijske vještine i zanate, običaje godišnjeg i životnog ciklusa te tradicijska vjerovanja. Postav oslikava svakodnevicu Krasa s kraja 19. te prve polovice 20. stoljeća koja se ogleda u artefaktima, fotografijama, dokumentima te prikupljenim kazivanjima i sjećanjima starijih stanovnika.

Noć Muzeja Obilježeni Predstavljanje Knjige “Kako Lipa Pamti – 75 Godina Sjećanja Na Stradanje” I Predavanjem Miljenka Ujčića @ Lipa

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!