FOTO/VIDEO Medo u svom pohodu razbio pčelinjak u Permanima, sinoćnji posjet Šapjanama ostao samo na pokušaju

Kao osnovni problem pojave medvjeda blizu urbaniziranih područja navodi veliki broj divljih odlagališta otpada koji medvjedima postaju siguran izvor hrane. Dvije snimke, medvjeda koji pretrčava cestu u Rupi i posjetu dvorištu pogledajte u nastavku…

Medvjed snimljen kod hranilice iznad Lipe

Permani – Medvjedić koji je pred neki dan snimljen u dvorištu obiteljske kuće na potezu između Mučića i Permana, zavirio je u još jedan vrt i stanarima ostavio štetu na pčelinjaku, dok je noćašnji posjet Šapjanama ostao samo na pokušaju.

Ova priča o medvjediću ima i drugu, ne tako lijepu stranu, gdje je medvjed (možda čak i ovaj isti sa snimke) “posjetio” moj pčelinjak koji se nalazi u dvorištu obiteljske kuće na adresi Permani 20b, u neposrednoj blizini obiteljske kuće, i uništio na svu sreću, jednu pčelinju zajednicu. O navedenom događaju izviješteno je nadležno lovačko društvo, no s njihove strane oni nisu odgovorni za dolazak medvjeda u dvorište obiteljske kuće i očito, dok se ne dogodi neka veća šteta s ljudskim žrtvama, nitko neće biti odgovoran. Stoga smatram da bi trebalo apelirati na nadležne službe, koje su dogovorne da se takva vrsta divljači za koja ne postoje adekvatne mjere zaštite (npr. repelenti) da ih se drži podalje od naselja i okućnica, da poduzmu potrebne radnje da se divljač udalji s ovih područja gdje ona nije autohtona divljač, kazala nam je Silvija Ružić.

Zapsinik

Za navedeno područje zaduženo je Lovačko društvo Lisjak iz Kastva, koji su napomenuli da s medvjedom, kao i vukom gospodari Republika Hrvatska.

– Prije svega, kad medvjed uđe u dvorište, treba vidjeti što je točno spada u dvorište i dal je uopće ograđeno što je osnovni uvjet za potencijalno potraživanje naknade štete. Znači da u slučaju da pčelinjak nije smješten unutar ograđenog dvorišta, u obzir se uzima i ograđeni pčelinjak s električnim pastirom i izvan dvorišta, što često vlasnici pčelinjaka ne poštuju. Odmah po dojavi član LD Lisjak otišao je na teren, sastavio zapisnik o šteti i uručio repelente koje smo mi dužni osigurati. U slučaju da repelenti, tj. mirisi koji rastjeruju divljač ne djeluju, može se pozvati interventni tim, koji će gumenim mecima otjerati životinju. I ovo su jedine mjere koje se u ovim slučajevima mogu poduzimati, kazao nam je Igor Barak, tajnik LD Lisjak te napomenuo da je za poziv za interventni tim na razini ministarstva, a ne Lovačkog društva.

– U slučaju da se traži interventni tim, zahtjev se mora dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, sektoru lovstva, koji dalje odlučuje o akciji, dok repelente mi dajemo odmah, zaključio je Barak.

U razgovoru s dugogodišnjim lovcem kojemu je ova tematika poznata, posebno je napomenuo nelogičnost da s vukom i medvjedom gospodari isključivo država, a ne lovačka društva, dok s druge strane ta ista država tereti društva za svu štetu koju medvjed počini, iako društva ne gospodare s tom vrstom. Kao osnovni problem pojave medvjeda blizu urbaniziranih područja navodi veliki broj divljih odlagališta otpada koji medvjedima postaju siguran izvor hrane. Iz tog razloga, Lovačka društva unosom veće količine  hrane pokušavaju zadržati divljač u svom staništu, što u konkretnom slučaju znači dublje u šumi!

Razbijena košnica u Permanima

error: Content is protected !!