FOTO, VIDEO: Najmanje kazalište na svijetu otvoreno je u sklopu Festivala neovisnih kazališta @ Brseč

otvorenje_najmanje_kazalište_na_svijetu_brsec_2015_2

Kazalište Teatra Oz smješteno u Brseču ima svega 12 stolaca i nalazi se u kući u kojoj je nekad djelovala ambulanta, a kako bi se potvrdio i službeni status ‘‘najmanjeg kazališta na svijetu’‘, ovaj će se projekt kandidirati i za Guinessovu knjigu rekorda. Video-prilog s otvorenja objavljujemo uskoro, a veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

otvorenje_najmanje_kazalište_na_svijetu_brsec_2015_1

Brseč – Najmanje kazalište na svijetu otvoreno je u petak u Brseču, a svečano otvorenje održalo se u sklopu Festivala neovisnih kazališta (FEN) u Opatiji. Ovaj jedinstveni objekt zapravo je umjetnička kuća Teatra Oz smještena u bivšoj ambulanti na adresi Brseč bb, koju su njegovi tvorci nazvali ‘‘produkcijskim kreativnim inovativnim multifunkcionalnim prostorom, eksperimentalnim studijem u kojem će se istraživati i stvarati predstave i održavati radionice’‘. Prva predstava koja je održana u kazalištu u kojem ima svega 12 stolaca bila je scena iz bajkovitog djela ‘‘Pra priče’‘ Teatra Oz, a kako bi ju mogla vidjeti sva zainteresirana publika na otvorenju, odigrana je čak četiri puta.

– Oduševljena sam činjenicom da je suradnja s izvrsnim Teatrom Oz koja traje godinama rezultirala i ovakvim događanjem, koje je posebno vrijedno i zbog činjenice da se radi o kazalištu što je stvoreno kao plod dugotrajnog rada Tonija i Mihaele Železnik posvećenog najviše djeci, kazala je Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatija i izbornica Festivala neovisnih kazališta.

otvorenje_najmanje_kazalište_na_svijetu_brsec_2015_3

Uz malu kazališnu cjelinu smješten je i Atelje puhačkih glazbala, interaktivni prostor s tradicionalnom radionicom za popravak i reastauraciju glazbala u kojem će raditi Anton Železnik, suosnivač Teatra Oz i jedna od svega nekoliko osoba u Hrvatskoj koja se bave tom djelatnošću.

– Uz razumijevanje Općine Mošćenička Draga uspjeli smo dobiti ovaj prostor, a kako u Brseču nismo mogli napraviti najveće kazalište na svijetu, prirodno je bilo da napravimo najmanje kazalište na svijetu, kazao je Anton Železnik.

FEN je kao poklon za otvorenje kazališta Teatru Oz darovao pjesmu ‘‘Februarska serenada’‘ iz mjuzikla ‘‘Mačak Džingiskan i Miki Trasi’‘ koje su izveli Vitomira Lončar i Ivica Šimić, glumci koji su taj song prvi puta izveli prije četrdeset godina na pozornici ZKM-a. Odabir pjesme nosio je simboličku poruku budući da je autorica teksta za mjuzikl bila pjesnikinja Vesna Parun, kojoj je na jučerašnji dan bio datum rođenja, što je FEN dodatno obilježio izvedbom predstave ‘‘Ja koja imam nevinije ruke’‘ temeljene na njenom životu i radu. Uz ovaj ‘‘glazbeni broj’‘, dodatna atrakcija na otvorenju bila je i izložba renomiranog kastavskog umjetnika Saše Jantoleka.

– Saša Jantolek nam je gost na otvorenju jer je osmislio ulaz u naše kazalište, no planiramo ugostiti i mnoge druge umjetnike. Sigurna sam da će se u ovom našem malom kazalištu događati velike stvari. Važne, i emotivno, i kreativno. Ostvarili smo naš san, ali ne želimo u tome biti sami, nego ćemo naša vrata otvoriti svima koji žele biti ovdje i udisati ovaj mediteranski zrak, kazala je Mihaela Železnik, zahvalivši na potpori svim ‘‘ozovcima’‘ i ‘‘ozovkama’‘ koji su bili i ostali dio njihovog teatra.

otvorenje_najmanje_kazalište_na_svijetu_brsec_2015

Najmanje kazalište na svijetu, za koje se planira tražiti i službena potvrda od Guinessove knjige rekorda, obogatit će ne samo kulturnu ponudu Brseča i Mošćeničke Drage, već i čitave regije, budući da je njegovim autorima ambicija privući dramske umjetnike i kazališta, dječje pisce i poete, likovne umjetnike, glazbenike i povremeno pretvoriti mali mediteranski grad u pozornicu i pozornicu u grad, odnosno ‘‘omogućiti posjetiteljima da kroz umjetnički uzbudljive sadržaje na trenutak zastanu u potrazi za izgubljenim vremenom uvučeni u atmosferu ambijenta, u srce samog mjesta hodajući kroz uličice i stepeništa izlizana i uglačana protokom vremena’‘.

– Zahvalni smo Rajni Miloš što je odabrala i Brseč za jednu od pozornica ovogodišnjeg Festivala neovisnog kazališta, suradnja s FEN-om me oduševljava. Ova ideja Tonija i Mihaele je možda i najoriginalnija ideja u Mošćeničkoj Dragi u posljednjih pedeset godina. Brseč je dosad bio središte kulture, uostalom tu je i rodna kuća Eugena Kumičića koja djeluje kao galerija, a ovim otvorenjem taj status bit će dodatno potvrđen, kazao je zamjenik načelnika Mošćeničke Drage Riccardo Staraj.

Video-prilog s otvorenja objavljujemo uskoro, a veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: A. Saška Mutić

error: Content is protected !!