[FOTO/VIDEO] Napravljeni potpuni premjeri tradicijskih barki te porinuti novoobnovljeni pasara i guc @ Lovran

Kako je protekla jučerašnja smotra barki, izmjera i porinuće novoobnovljene pasare i guca provjerite u velikoj fotogaleriji i video prilogu…

Lovran – Ovogodišnje dvanaesto izdanje regate tradicijskih barki na jedra za Trofej “Nino Gasparinic” započelo je jučer zanimljivim programom posvećenim tradicijskoj brodogradnji, dok je vrhunac programa bila svečanost porinuća dvije novoobnovljene barke.

Program u organizaciji članova lovranske Udruge “Naš Lovran – Lovrana nostra” – sekcija “Lovranska lantina” započeo je u jutarnjim satima smotrom osam lovranskih drvenih tradicijskih barki ispred restorana Kvarner.

Svrha smotre osim pokazivanja raskoši lovranske ‘tradicijske mornarice’ bila je izmjera barki za katalogizaciju što će se koristiti za virtualni muzej barki s područja Kvarnera i Istre. Također, ovo je bila sjajna prigoda za održati radionicu s učenicima Tehničke škole koji su imali prilike usvojiti neka nova znanja i vještine. Vrhunac programa bilo je spuštanje obnovljenog drvenog lovranskog guca iz 1945. godine vlasništva Ivanke Mladenić iz Viskova kojeg je obnovio brodograditelj Sebastijan Superina u okviru europskog projekta “Arca Adriatica” te pasare iz 1931. godine koja je obnovljena samostalno vlastitim radom i sredstvima vlasnika Maria Basana iz Lovrana.

Ovogodišnji program nastavlja se danas u 10 sati spuštanjem barki u more za regatu, prijavom natjecatelja , ribarskom marendom i sastankom timunjera. Start regate predviđa se u 12 sati na morskoj pučini ispred lovranske rive, a organizator očekuje 12 domaćih barki Udruge lovranska lantina te devet posada iz Rovinja, Fazane, Krka, Ičića i Mošćeničke Drage. Uz povoljne vremenske uvjete i dovoljno jak vjetar za očekivati je posjetu brojnih ljubitelja drvenih barki ove jedinstvene regate koja će se moći pratiti s obale. Podjela nagrada uz zajedničko druženje natjecatelja na rasporedu je u 17 sati.

Kako je protekla jučerašnja smotra barki, izmjera i porinuće novoobnovljene pasare i guca provjerite u velikoj fotogaleriji i video prilogu…

Napravljeni Potpuni Premjeri Tradicijskih Barki Te Porinuti Novoobnovljeni Pasara I Guc

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank